Quantcast
Channel: epätrendikäs ruokablogi
Viewing all 1374 articles
Browse latest View live

Savusilakka - fenkoli - juustokakku ja kahdeksan muuta viime hetken ruokavinkkiä valmistujaisjuhliin

$
0
0


Pala suolaista piirakkaa ja sen kanssa sopivasti raikasta salaattia on aivan loistava tarjoilu ylioppilas- ja valmistujaisjuhliin. Keräsin arkistoistamme muutaman erityisen hyvän piirakan ja pikkusuolaisen reseptin. Näitä, kahvia ja samppanjaa – mitä muuta kukaan voisi toivoa. Klikkaamalla ruoan nimeä pääset reseptiin.


Savusilakka – fenkoli – juustokakku eli kultakalakakku on upea juustokakku, jonka pinnalle kuin kruunuksi on hyydytetty muhkea kerros siianmätiä. Tässä pikkusuolaisessa silakka / savusilakka on jalostettu parhaimmilleen.






Katkarapu-parsapiiras on helppo ja nopea valmistaa. Pieni pyöreä tai iso koko uunipellin kokoinen, kaikki on aina mennyt viimeistä murusta myöten.



Pienet parsapiiraat portugalilaiseen tyyliin yllättävät. Kuin pastel de nata, mutta ihan väärän värinen ja makuinen – positiivisessa mielessä.



Lammaskaalipiirakka leivottuna filotaikinaan vie ajatukset jonnekin Välimeren itäosaan.









Ranskalaiset juustotuulihatut vievät kielen mennessään.



Neljän juuston piirakka voi olla sekä suolainen että semimakea piirakka riippuen siitä minkä kanssa se tarjoillaan.

Raparperiposset on helluntain jälkiruoka

$
0
0

Paras tämän hetken kausimaku on kotimainen raparperi ja ihan hetikohta myös suomalainen mansikka. Raparperia on jo tarjolla, mutta mansikoiden osalta täytyy vielä tyytyä tuontitavaraan. Raparperi on siitä erikoinen kasvi, että se toimii niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa. 

Helluntain jälkiruoaksi sopii ihana raparperi-kermavanukas eli raparperiposset, jossa raparperin happamuus hyydyttää kerman eikä lisänä tarvita mitään munankeltuaisia, agar-agaria, maissi- tai perunatärkkelystä, liivatetta tms. Jälkiruoan valmistus sujuu hetkessä, vaikka hyytymistä täytyykin odotella useita tunteja, mielellään ihan seuraavaan päivään asti.



Raparperiposset
(10-12 annosta)

Posset:
7 dl  raparperikuutioita
¼  tl  suolaa
2 dl  sokeria
2 dl  limetti-sitruunamehua
5 dl  kuohukermaa
1 dl  sokeria

Raparperi-mansikkakompotti:
noin 2 dl (suunnilleen 100 g) raparperia pieninä kuutioina
1 dl  sokeria
ripaus suolaa
2 rkl  vettä
200 g  mansikoita pieninä kuutioina


Mittaa kattilaan 7 dl raparperikuutioita, 0,5 tl suolaa, 2 dl sokeria ja 2 dl limetti-sitruunamehua (tässä oli yksi limetti ja kaksi sitruunaa). Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes raparperi alkaa hajota. Ota kattila pois liedeltä. Suola on raparperin kanssa erittäin tärkeä mauste, sillä se vaimentaa raparperin happamuutta ja vähentää sokerin tarvetta.

Mittaa toiseen kattilaan 5 dl kermaa. Kuumenna kiehuvaksi, lisää sokeri ja keitä sekoitellen kunnes sokeri on liuennut kerman joukkoon. Kaada kuuma kermaseos kapeana nauhana raparperikattilaan koko ajan sekoitellen. Kaada seos kannun kautta (kannusta kaataen ei tule niin paljon sotkua kuin kauhalla annostellen) tarjoilukulhoihin. Siirrä tarjoiluastiat jääkaappiin hyytymään vähintään 8 tunniksi tai mieluummin seuraavaan päivään.

Minulla oli käytössä kuusi kohtalaisen kokoista raparperinvartta, joista kuutioituna 7 dl kului itse kompottiin ja lopuista 2 desilitrasta valmistin possetin päälle ihanan raparperi-mansikkakompotin. Se täytyy valmistaa samalla kuin possetkin, sillä kompotin tulee saada rauhassa maustua jääkaapissa.

Laita raparperikuutiot pieneen kattilaan, lisää sokeri sekä vesi ja kuumenna kunnes seos kiehuu. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon jääkaappikylmät mansikkakuutiot. Jäähdytä kompotti ja laita se jääkaappiin makuuntumaan. Kun tarjoilet possetit, lusikoi annosten pinnalle reilu kerros raparperi-mansikkakompottia.

Surf and Turf eli parmankinkulla täytettyä siikaa ja salaattia

$
0
0

Mikä on tärkein asia, joka kaasugrillin käyttäjän tulee aina muistaa?
 
Grilli tulee aina puhdistaa grillauksen jälkeen? Tehty!
Grilli tulee esikuumentaa ennen grillauksen aloittamista? Tehty!
Mutta mikä unohtui? No tietenkin tarkistaa kaasun riittävyys  :D

Juuri kun grilli on esikuumennettu ja siika hetekoineen on menossa sinne niin liekki sammuu. Kaasupullo on typötyhjä ja varapullokin on vielä tyhjä viime kauden jälkeen. Ei kaasua – ei grilliruokaa eli kaasu on se kaikkein tärkein asia. Kerta se on ensimmäinenkin, mutta ehkä opimme tästä jotakin. Siika valmistettiinkin sitten sattuneesta syystä uunissa.


Grillattua siikaa (uunissa)

2                    suomustettua siikafileetä nahkoineen
3                    viipaletta Parman kinkkua
                      tilliä
                      hienoa merisuolaa
                      valkopippuria myllystä
                      (sitruunaviipaleita)

Mausta siikafileet molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Aseta ne nahkapuoli alaspäin ja laita niille tillisilppua. Laita kinkkuviipaleet tillin päälle ja käännä toinen filee toisen päälle. Meillä on tämän tapaista grillausta varten kuvassa näkyvä ”heteka” eli grillihalsteri, joka pitää kalat paikoillaan. Sitruunaviipaleet estävät kaloja tarttumasta siihen liian lujaa. Jos ei ole halsteria niin kannattaa kiinnittää fileet toisiinsa cocktailtikuilla. Halsteri estää kaloja tarttumasta grilliritilään. Kalat voi laittaa grilliin alumiinifolion päällä. Foliolle voi levittää hiukkasen öljyä. Kun väri on sopiva voi kalanipun kääntää.

Sattuneesta syystä me laitoimmekin sitten uunin pikaisesti kuumenemaan 225°C:een. Siikanippu meni sinne uunipannun ritilän päälle ja kala kypsyi noin 15 minuutissa. Aidot grillikarsinogeenit jäivät nyt täysin puuttumaan, vaikka sitten paahdoimmekin pintaan hiukan lisäväriä tohottimella. Muuten ruoka onnistui hyvin.

Muistakaa siis ajoissa tarkistaa kaasu ja hiiligrillaajat hiilten tai brikettien määrä :D:D:D


Salaattipeti grillatulle siialle

rucolaa
babypinaattia
tomaattia
nektariineja (niihin sentään ehdittiin ottaa grilliraidat)
avokadoa
mozzarellapallo
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Mamma mia, mikä munakasrulla!

$
0
0

Taas oltiin perimmäisten kysymysten äärellä: mitä ruoaksi vai jauhelihaa, ja jos sitä, niin mitä siitä...  Jauheliha on helppo ja monipuolinen raaka-aine, jota tosin joskus tulee käytetyksi ehkä vähän liiankin usein. Mutta mitäpä siitä kun jauhelihasta erilaisten mausteiden ja lisukkeiden kanssa saa aina erimakuista ruokaa. M maustoi jauhelihan italialaishenkisesti ja minä käärin sen täytteeksi munakasrullaan. Reseptistä riittää koko ateriaksi neljälle ja useammallekin viipaleiksi noutopöytään sitten kun joskus taas voi kutsua vieraita syömään.



Italialaishenkinen munakasrulla

munakas:
6                    kananmunaa
1 tl                 suolaa
1 dl                vehnäjauhoa
5 dl                maitoa
3 rkl               hienonnettua ruohosipulia

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää suola sekä vehnäjauho ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi maito sekä ruohosipuli ja sekoita. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Valmista täyte sillä aikaa kun munakas on uunissa.

Kumoa kypsä munakas voipaperille hetkeksi jäähtymään. Suosittelen voipaperia siitä syystä, että leivinpaperi kestää kyllä rasvaa, mutta kosteudesta se alkaa repeillä. Kosteutta paremmin sietävän voipaperin avulla munakas on helpompi kääriä rullalle.


Levitä täyte munakkaalle tasaisesti niin että munakaslevyn kummallekin pitkälle sivulle jää muutama sentti ilman täytettä. Ripottele hienonnettu basilika täytteen päälle, kääri munakas rullalle pitkältä sivulta alkaen ja jätä sauma pohjaan. Munakasrulla saa vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai seuraavaan päivään.

Munakasrulla voidaan tarjoilla kylmänä tai lämmitettynä raikkaan salaatin kanssa.



täyte:
400g              naudan jauhelihaa
                      öljyä paistoon
1                    keltasipuli hienonnettuna
1                    salottisipuli hienonnettuna
1                    solo valkosipuli hienonnettuna
4 viipaletta    prosciutto crudo -kinkkua hienonnettuna
n. 1 tl             hienoa merisuolaa maun mukaan
½ tl                chilihiutaleita
1 rkl               tomaattipyreetä
0,5 tl              sokeria
1 rkl               vehnäjauhoa
1,5 – 2 dl       vettä
½ tl                aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
½ tl                latva-artisokkaa hienonnettuna
75 g               mozzarellaraastetta
50 g               sinihomejuustoa (gorgonzolaa jos on saatavilla)
puoli ruukkua tuoretta basilikaa hienonnettuna

Ruskista jauheliha öljyssä, lisää sipulit ja kuullota ne. Lisää sitten hienonnettu italialainen kinkku sekä suola, chilihiutaleet, sokeri ja tomaattipyree. Keittele seosta pari minuuttia. Ripottele seokseen jauho ja anna sen hiukan ruskistua. Lisää vettä sen verran että ainekset saostuvat paremmin koossa pysyväksi täytteeksi. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja artisokanpohjat ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Lopuksi sulata kuuman täytteen joukkoon mozzarellaraaste sekä sinihomejuusto. Käytä seos munakasrullan täytteenä ja ennen rullan käärimistä ripottele basilikasilppu täytteen päälle. Loput basilikaruukusta voi käyttää valmiin munakasrullan koristeluun.


Mustaherukka - ranskankerma - pannacottamousse

$
0
0

Tulipa tästä melkoinen otsikko ruoan nimeksi... Pakastimesta löytynyt rasiallinen viimekesäistä mustaherukkaa pääsi arvoaan vastaavaan käyttöön jälkiruoaksi. Pannacotta on helppo tehdä ja siihen saa helposti hukatuksi jääkaapista purkinpohjia erilaisia maitotuotteita kuten tässä, creme fraichea ja ruokakermaa. Seoksen hyydyttyä vatkasin sen vaahtomaiseksi ja vasta sitten annostelin pieniin laseihin. Siten massasta tulee kuohkeampaa. Kun tekee pannacottamoussen ihan pieniin astioihin, voisi kuvitella että sitä on enemmänkin ja jälkiruokaa riittää useammaksi päiväksi.


Mustaherukka-ranskankerma-pannacottamousse

250 g mustaherukoita (tuore tai pakaste)
1 dl sokeria
150 g ranskankermaa
1,5 dl ruokakermaa
5 g liivatelehtiä (2,5 x 2 g tai 3 x 1,7 g)
viimeistelyyn
marenkirouhetta

Ota mustaherukoista heti erilleen 50 g marjoja, jotka käytetään annosten viimeistelyyn. Lisää pikkuripaus sokeria ja laita jääkaappiin mehustumaan.

Laita kulhoon 200 g mustaherukoita sekä sokeri ja soseuta sauvasekoittimella. Sekoita herukoiden joukkoon ranskankerma sekä 1 dl ruokakermaa. Laita liivatelehdet likoon kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna puoli desiä kermaa mikrossa kiehumispisteeseen, puserra liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata liivatteet kuuman kerman joukkoon. Sekoita kerma-liivateseos huolella mustaherukkaseoksen joukkoon ja laita kulho jääkaappiin 5-6 tunniksi hyytymään. Kun pannacotta alkaa olla hyytynyt, vatkaa se vaahtomaiseksi. Jaa pannacottamousse 8-10 pieneen jälkiruokamaljaan ja laita takaisin jääkaappiin hyytymään vielä muutamaksi tunniksi tai mielellään jopa seuraavaan päivään.

Viimeistele annokset marenkirouheella ja kokonaisilla mustaherukoilla.

Ruistortillat , savusilakkaa ja paahdettua ruohosipuli - munavoita

$
0
0
Kesällä tulee syödyksi kalaruokia paljon enemmän kuin talvella. Osasyy siihen saattaa olla varhaisperuna, sillä uudet perunat ja kala, mikä tahansa Suomesta pyydettävä kala miten tahansa valmistettuna, on vaan niin täydellinen makuyhdistelmä. Mutta ei pelkästään peruna ja kala, vaan myös saaristolaisleipä ja kala. Saaristolaisleivän kanssa erityisesti savusilakka, josta ollaan ennenkin julkaistu reseptejä (löytyvät sivupalkin tunnisteista hakusanalla savusilakka).


Savusilakka tykkää saada kaverikseen riittävän vahvat muut maut. Paistoin ruistortilloja, joiden päälle lisättiin erilaisia täytteitä, kuten kalaa ja munavoita. Graavisiian ja miedon sinappikastikkeen maku jäivät tässä vähän vaatimattomiksi, mutta paahdetusta voista valmistettu ruohosipuli-munavoi lämminsavusilakan kanssa oli ihan täydellinen kun ruistortillaan kääri lisäksi vähän salaattia, tomaattia ja kevätsipulia. Paahdettu voi antoi särmää sekä munavoille (paahdettu kirkastettu voi) että ruistortilloille (paahdetun voin pohjalle jäävät ruskistuneet proteiinit). Tähän aikaan vuodesta silakoissa on paljon maitia ja mätiä, jotka nekin kumpikin ovat todella hyviä savustettuna.



Paahdettu ruohosipuli-munavoi

200 g  voita
                      paksupohjainen teräskattila
                      lämpömittari
                      (roiskesuoja)
1 dl  hienonnettua ruohosipulia
ripaus suolaa
5  kovaksi keitettyä kananmunaa

Leikkaa voikimpale pienemmiksi kuutioiksi ja laita kattilaan. Laita lämpömittarin anturi kattilaan ja kuumenna matalalla lämmöllä kunnes voi on kokonaan sulanut. Sekoittele nuolijalla aika ajoin. Voi sisältää jopa yli 15 % vettä ja kun voin lämpötila alkaa lähestyä sataa (100) astetta, kiehuminen voimistuu ja veden haihtuessa kattilan sisältö alkaa pulputtaa voimakkaasti. Kattilan päälle kannattaa hetkeksi laittaa roiskesuoja, jos sellainen tiheä metalliverkko sattuu kuulumaan keittiövarustuksiin.


Samalla kun vesi haihtuu, voin proteiinit alkavat erottua rasvasta. Proteiinit ruskistuvat vähä vähältä. Kattilassa alkaa tapahtua kuohumista ja seosta voi varovasti sekoitella nuolijalla etteivät proteiinimurut pala ja tartu kattilan pohjaan. Tässä vaiheessa lämpöä voi nostaa hiukan, mutta koko ajan pitää tarkkailla kattilan sisältöä. Kun lämpömittari näyttää 160 astetta, kattila täytyy ottaa pois liedeltä. Voi jatkaa kuumenemista vielä muutamalla asteella, mutta nyt ei ole enää pelkoa pohjaanpalamisesta. Voi on nyt kauniin kullanruskeaa ja proteiinimurut kattilan pohjalla syvän tummanruskeita. Koko prosessiin ei kulu aikaa juuri 15 minuuttia kauempaa. Kun voi on hetken jäähtynyt ja viimeisetkin kuohut tasaantuneet, kaada kirkas paahdettu voi toiseen astiaan jäähtymään. Kattilan pohjalle jäävät ruskistuneet maitoproteiinimurut käytetään antamaan makua tortillataikinaan.

Kun paahdettu voi alkaa jähmettyä, kuori ja hienonna kovaksi keitetyt kananmunat ja sekoita ne voin joukkoon ruohosipulin ja suolan kanssa.



Ruistortillat
(8 pientä)

e.m. paahdetusta voista kaikki ruskistuneet proteiinit kattilan pohjalta
0,75 dl  vettä
0,75 dl  maitoa
1 rkl  voita
1 rkl  siirappia

0,5 tl  leivinjauhetta
1 tl  suolaa
1,5 dl  ruisjauhoa
0,5 dl  mämmimaltaita
2 dl  vehnäjauhoa

hiukan jauhoja kaulimiseen


Sekoita keskenään nesteet erikseen ja kuiva-aineet erikseen. Lämmitä nesteitä sen verran että voi ja siirappi sulavat. Kaada kuiva-aineet monitoimikoneen kulhoon, käynnistä vatkaus ja lisää nestettä tasaisesti kunnes taikinasta on muodostunut pehmeä, mutta kiinteä ja kaulimiskelpoinen pallo. Nesteen ja jauhojen keskinäistä määrää voi joutua hiukan. Kaikkea nestettä ei välttämättä tarvita. Alusta taikinaa koneella parin minuutin ajan, käsin vaivaamalla viitisen minuuttia.


Laita taikina puhtaaseen kulhoon, peitä muovikelmulla ja jätä lepäämään 20-30 minuutiksi. Punnitse taikina, jaa se kahdeksaan samankokoiseen osaan ja kääri niistä jokainen erikseen muoviin. Tortillat voi paistaa tästä noin 15 minuutin kuluttua, mutta taikinapallot voivat odotella kelmun sisällä pidempäänkin.


Ripottele hiukan jauhoja työtasolle ja kauli taikinapallot mahdollisimman ohuiksi letuiksi (tai läiskäise ne lituskoiksi tortillaprässillä). Sitä mukaa kun olet kaulinut taikinapallot, kypsennä tortillat tummapilkullisiksi kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä noin 30-60 sekuntia kummaltakin puolelta. Pidä valmiit tortillat peitettynä tarjoiluun asti etteivät ne jäähdy ja kuivu liikaa. Minä pakkasin ne taitellun keittiöpyyhkeen sisään, missä ne pysyivät suhteellisen lämpiminä tarjoiluun saakka.

Täytä ruistortillat paahdetulla ruohosipuli-munavoilla, savusilakalla, salaatilla, tomaatilla ja hienonnetulla kevätsipulilla.


Kun ensi kerralla teen näitä, jaan ruistortillataikinan vielä pienempiin osiin ja paistan tästä taikinamäärästä 24 pientä tacoa. Kun ne täyttää samoilla aineksilla, niistä tulee kivoja parin haukkauksen suupaloja, mini-savusilakkatacoja.


Airfryer kananugetit, tomaattisalsa ja sriracha-vuohenjuustokastike

$
0
0

Kotivaraakin täytyy kierrättää FIFO (first in first out) -periaatteella, ettei käy niin kuin huoltovarmuuskeskuksen hengityssuojaimille. Meillä oli pakkasessa broilerin jauhelihaa ja siitä tein kananugetteja. Uppopaiston sijaan friteerasin ne AirFryerilla, jossa kuuma ilma kypsentää ruoan eikä öljyä juurikaan tarvita. Kape Aihinen kirjassaan kypsensi nugetit aluksi uunissa ja sitten frittasi ne. Mekin olemme tehneet samalla periaatteella kalapuikkoja ensin uunissa ja sitten öljyssä kypsentämällä. Uunissa käyttämisen lisäksi nappasin reseptistä broilerin maustamisen. Tämä ruoka on lisukkeineenkin terveellistä ja käytännössä lisäaineetonta kotiruokaa.


Nugetit broilerin jauhelihasta

400 g             broilerin jauhelihaa
1 tl                 korianterinsiemeniä morttelissa hienonnettuna
8 g                 hienoa merisuolaa (vajaa 2 tl)
n. 2,5 dl         kermaa
Leivitykseen
                      vehnäjauhoja
4                    munaa ja liraus vettä
                      pankojauhoja

Kuumenna uuni 180 °C:een. Laita jauheliha ja mausteet monitoimikoneeseen ja sekoita. Lisää sitten kermaa nauhana samalla sekoittaen kunnes koostumus tuntuu sopivalta. Ota massaa ruokalusikallisen verran kokkareeksi leivinpaperille uunipellin päälle. Tästä määrästä minä sain niitä aikaan 18 kappaletta. En edes yrittänyt muotoilla niitä mitenkään. Laitoin pellin uuniin ja annoin olla kymmenen minuuttia. Tuntuivat painelemalla sopivilta ja otin ulos jäähtymään. 

Sitten vatkasin munat kulhossa pienen vesimäärän kanssa ja jauhotin nugetit ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. AirFryerimme koriin sopi mukavasti juuri 9 nugettia ja kypsensin ne kahdessa erässä. Lämpötila 200°C ja 10 minuuttia/erä. Nugeteista tuli ihanan kuohkeita. Jos kaapissa olisi ollut maissilastuja, niin niistä olisi monitoimikoneella hienonnettuna myös tullut oiva leivitys pankon tilalle.


Tomaattisalsa

3                    isoa tomaattia
1                    pieni punasipuli
1                    limetin raastettu kuori ja mehu
0,5 dl             hienonnettua ruohosipulia
0,5 dl             hienonnettua tuoretta korianteria
1 tl                srirachaa
½ tl               sokeria
¾ tl               hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä maun mukaan
tarjoiluun:
sydänsalaatin lehtiä

Leikkaa tomaatit jokainen neljään osaan, poista kanta ja siemenet ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään salsan ainekset ja anna seoksen makuuntua jääkaapissa tunnin tai pari ennen käyttöä. Lusikoi salsa sydänsalaatin lehtiin ja aseta tarjolle.


Sriracha-vuohenjuustokastike

1 dl                kermaa
100 g             vuohenjuustoa josta on jo poistettu kittikuori
1 dl                creme fraichea
puolikkaan limetin mehu
ripaus hienoa merisuolaa
1 tl                srirachaa (tai maun mukaan)

Laita mikronkestävään kulhoon kerma sekä vuohenjuusto pieninä paloina ja kuumenna kunnes juusto alkaa sulaa ja on sekoitettavissa kerman joukkoon. Lisää creme fraiche ja mausta limetillä, suolalla sekä srirachalla.

Kiinalaiset kevätsipulipannukakut - 葱油饼 - Chinese scallion pancakes

$
0
0

Kiinalaiset kevätsipulipannukakut (CongYouBing tai jotain sinnepäin) ovat kevätsipulilla maustettuja leipäsiä, eräänlaisia rieskoja. Hienonnetut vihreät sipulinvarret on kerrostamalla leivottu taikinan sisään ja kun leivät on paistettu, ne ovat rapeita, keveitä, lehteviä ja keskeltä aavistuksen sitkeitä. Kun perinteinen croissant- tai voitaikina tehdään kaulimalla ja kääntämällä ja kaulimalla ja kääntämällä ja..., niin tämän taikinan lehtevyys saadaan aikaan huomattavasti yksinkertaisemmin.

Nautimme nämä kevätsipulirieskat aamiaiseksi. Pikkusipaisu voita lämpimän ”pannukakun” pintaan, palanpainikkeeksi kuppi teetä ja aamun sanomalehti avoimeksi, niin ei siinä muuta tarvittukaan. Kevätsipuli maistui juuri sopivasti maustaakseen aamiaisleipää. Valmistettuna kiinalaisen ruoan lisukkeeksi leivät voi tarvittaessa maustaa vielä voimakkaammin.



Kiinalaiset kevätsipulipannukakut (kevätsipulirieskat)

5 dl  vehnäjauhoa
2 dl  kiehuvan kuumaa vettä

0,5 tl  suolaa
2 tl seesamiöljyä + 2 tl rypsiöljyä
2-3  kevätsipulia hienonnettuna

(kiinalaista viismaustetta tai sechuaninpippuria, chilihiutaleita)
paistamiseen rypsiöljyä




Kaada jauho taikinakulhoon ja sekoita joukkoon vettä puoli desiä kerrallaan kunnes seos alkaa muuttua taikinaksi. Alusta taikinaa kunnes siitä muodostuu joustava pallo, joka ei takerru sormiin. Anna taikinapallon levätä peitettynä vartin verran.


Kauli taikina jauhotetulla pöydällä isoksi, ohueksi suorakaiteeksi. Mitä isompi ja ohuempi, sitä parempi. Ripottele suola taikinan pinnalle ympäriinsä ja sen jälkeen levitä seesami-rypsiöljyn sekoitusta hiertäen kauttaaltaan taikinan pinnalle. (Jos haluat leipääsi runsaasti lisämakua, sekoita öljyyn ensin viismausteseosta tai hienonnettua sechuaninpippuria ja vasta sitten hierrä se taikinaan.)



Lopuksi ripottele hienonnettu kevätsipuli tasaisesti taikinan pinnalle. (Tässä vaiheessa voi ripotella myös varovasti niitä chilihiutaleita, mutta ilmankin pärjää oikein hyvin.)




Rullaa taikinan molemmat pitkät sivut keskiosaa kohden ja lopuksi leikkaa taikina poikki kahdeksi samanpituiseksi pätkäksi. Käsittele pätkä kerrallaan.



Venytä rullattua taikinaa vielä pidemmäksi ja samalla rullaa päitä kiepiksi keskiosaa kohti. Lopuksi nosta toinen kieppi toisen päälle ja litistä taikina pyöreäksi kiekoksi.
 

Tee toinen osa samoin. Painele tai kauli kiekot hiukan matalammiksi, vajaan sentin paksuisiksi levyiksi. (Minä innostuin kaulimaan vähän liikaa ja nämä olisivat saaneet olla hippusen paksumpia paistuakseen vielä lehtevämmiksi.)
 


Anna leipien levätä 5-10 minuuttia ennen paistamista.




Kuumenna paistinpannulla noin ruokalusikallisen verran rypsiöljyä ja aseta pannukakku paistumaan. Aloita melko kuumalla pannulla ja vähennä keskilämmölle paistamisen loppua kohden.


Noin viiden minuutin kuluttua käännä leipä, lisää pikkutilkka öljyä ja paista samalla tavalla myös toiselta puolelta. Tarjoile lämpimänä. Jos paistettavana on monta kevätsipulirieskaa, ne voi laittaa pellille 70-80 -asteiseen uuniin odottelemaan että kaikki on paistettu.


Varhaiskaali on parasta

$
0
0

Varhaiskaalin sesonkia kestää vielä vähän aikaa. Hyvän varhaiskaalin tunnistaa siitä että se on rapsakka ja kevyt. Kevyt sekä kaloreiltaan että painoltaan, ja se soveltuu valmistettavaksi oikeastaan ihan millä tavalla tahansa. Raakana tai melkein raakana se on minun mielestäni parhaimmillaan ja kypsennettynäkin siihen kannattaa jättää reilusti puruvastusta. Tämä varhaiskaali päätyi lohkoina uuniin. Kaikki muu valmistuu lähes samassa ajassa kun kaali paahtuu uunissa. Lautasella on kaalin lisäksi majoneesikastiketta, pannulla paistettuja pikkubratwursteja sekä raastesalaattia. Jotenkin vaan nuo kaali ja makkara sopivat kovasti hyvin yhteen. Maukasta, helppoa ja nopeaa.


Varhaiskaalia uunissa

1  pieni varhaiskaali
2 rkl  valkoviinietikkaa
3 rkl  mietoa oliiviöljyä
1 tl  hunajaa
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Leikkaa kaali parin sentin paksuisiksi lohkoiksi ja lado ne uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita keskenään valkoviinietikka, oliiviöljy sekä hunaja ja pirskottele tämä kaalinlohkojen päälle. Viimeistele suolalla ja mustapippurilla
.
Kypsennä lohkoja uunin keskitasolla noin 20-30 minuuttia kunnes kaali on sopivasti pehmennyt, mutta siinä on vielä puruvastusta. Kokeile haarukalla sopiva kypsyysaste. 

Kaalinlohkot voi myös grillata, mutta silloin ne kannattaa jättää hiukan paksummiksi jotta niitä on helpompi käsitellä grillissä.



Majoneesikastike kaalille (ja salaatille)

2 dl  hyvää majoneesia (Hellmann’s tai itse tehty)
2 rkl  sitruunamehua
2,5 tl  dijon sinappia
2 tl  hunajaa
1  solo valkosipuli
1  ruukku oreganoa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Kuori ja raasta valkosipuli. Hienonna oreganon lehdet. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua vähän aikaa.


Raastesalaatti

1  pieni fenkoli
1  porkkana
1  makea omena
2  kevätsipulia

Raasta fenkoli, porkkana sekä omena raastinraudalla. Leikkaa kevätsipuli ihan ohuiksi viipaleiksi. Sekoita ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua hetken aikaa.

Se parempi tapa paahtaa valkosuklaata

$
0
0

Valkosuklaan paahtaminen eli karamellisointi on ihan helppo juttu, eikös. Laitetaan valkosuklaamurut uunipellille 175 asteeseen 5-10 minuutiksi? Niinhän niissä vanhoissa resepteissä neuvotaan. Lopputuloksena se, että osa suklaasta ei ole paahtunut oikeastaan ollenkaan ja reunoilla on paikoin lähes palanutta suklaata.

Mutta sen voi tehdä paremminkin. "Pitkän kaavan mukaan" karamellisoitu valkosuklaa jäähtyessään jähmettyy takaisin kiinteän suklaan muotoon, jolloin sitä voi käyttää kuten mitä tahansa suklaata. Tiettävästi karamellisoitua valkosuklaata voi myös temperoida, mutta itse en ole ehtinyt kokeilla sitä. Jos on kiire, tällaisen paahdetun valkosuklaan ei tarvitse edes jäähtyä jotta siitä voi valmistaa toffeenruskean kuorrutteen, ganachen. Vielä siitäkin ohennettuna ganachesta tulee aivan ihana suklaakastike.


Karamellisoitu valkosuklaa

ainekset:
hyvälaatuista valkosuklaata


Aloita kuumentamalla uuni 120 -asteiseksi (Valrhona antaa lämpötilaksi 130 astetta).
Rouhi suklaa ihan pieniksi paloiksi ja levitä se lasi- tai metallivuokaan. Laita ajastimeen ajaksi 10 minuuttia ja vuoka uuniin. Valmistaudu sekoittamaan suklaata kymmenen minuutin välein seuraavan noin tunnin ajan.


10 minuutin kuluttua suklaa on pehmennyt ja sekoitettavissa. 



Seuraavan 10 minuutin aikana suklaa alkaa hitaasti paahtua.
Välillä suklaa saattaa jähmettyä hiukan rakeiseksi, mutta se on ihan normaalia. Jatka sekoittamista niin se pehmenee takaisin juoksevampaan muotoon.


Noin tunnin kuluttua valkosuklaan väri alkaa muistuttaa maapähkinävoin sävyä. Niihin aikoihin karamellisointi on valmis ja vuoan voi ottaa ulos uunista.

Sekoita suklaa tasaiseksi ja kaada silikonimatolle tai leivinpaperille jäähtymään tai käytä heti notkeassa muodossaan.


* Vielä juoksevassa muodossa olevalla karamellisoidulla valkosuklaalla voi vaikka maustaa marenkivoikreemin.

* Tai siitä voi valmistaa paahdetun valkosuklaakuorrutteen, ganachen. Siihen tarvitaan kuohukermaa ja hitusen suolaa. Kun karamellisoidun valkosuklaan sulattaa kiehuvan kuumaan kermaan, suklaan väri tummuu entisestäänkin. Suola tasapainottaa valkosuklaan makeutta.

ganache: 2 osaa suklaata + 1 osa kermaa + 1,2% suolaa laskettuna suklaan painosta
kastike: 1 osa suklaata + 1 osa kermaa + 1,2% suolaa laskettuna suklaan painosta
erittäin juokseva kastike: 1 osa suklaata + 2 osaa kermaa + 1,2% suolaa laskettuna suklaan painosta


Wau mikä marenkikakku !!!

$
0
0
No nyt löytyi marenkikakkuun sellainen makuyhdistelmä että kaikki osui kohdalleen, makeus, pieni suolaisuus, happamuus ja ripaus karvauttakin. Usean kymmenen henkilön testaamana kaikki ovat olleet yhtä mieltä siitä että lopputulos on unohtumattoman herkullinen (joskin hiukan työläs…). Kaiken lisäksi gluteeniton, jos sillä on merkitystä.

Nyt moni tuhahtaa että raparperi-mansikka-marenkikakkuja on tehty iät ja ajat eikä siinä ole mitään uutta. Siinä ei olekaan, mutta kun näiden ainesten joukkoon lisätään paahdettua ja suolattua valkosuklaaganachea, fraiche-kermavaahtoa, kuusenkerkkäjauhetta, passionhedelmää ja viimeistelyksi ripaus kultaa, kaikki on balanssissa ja kakusta tulee ihan vastustamaton. Minä kun en tee näitä työkseni, voin paljastaa makujen salaisuudet.

Tämän kakun kaloreita ei kannata alkaa laskemaan, senkun nauttii vaan. Isommalle porukalle tarkoitettu marenkikakku pitäisi nauttia kohta sen valmistuttua ettei täytteet ehdi pehmittää marenkia. Jos tuntuu siltä että tällainen kakku on liian iso (voiko olla olemassa liian isoa marenkikakkua?), määriä voi pienentää ja tehdä vaikka pieniä marenkileivoksia. Yhdistelmä toimii hienosti myös ”eton mess” –tyyppisenä jälkiruokana.



Aloita valmistamalla mehustetut raparperit sekä raparperitahna eli raparpericurd. Erottele keltuaiset ja valkuaiset, sillä curdiin käytetään keltuaisia ja valkuaisista tehdään kahta erilaista marenkia. Curd säilyy jääkaapissa muutaman viikon ja valkuaistenkin olisi hyvä saada hiukan ikääntyä pari päivää ennen kuin niistä tekee marenkia. Myös valkosuklaa täytyy karamellisoida hyvissä ajoin.


Raparpericurd

350 g  raparperinpaloja
0,5 dl  vettä
1 rkl  sitruunamehua
6  keltuaista (ne valkuaiset menee marengin valmistukseen)
150 g  sokeria
2,5 rkl  maizenaa
150 g  kylmää voita pieninä paloina
(tippa vihreää elintarvikeväriä)

Huuhdo ja paloittele raparperinvarret. Siirrä ne kattilaan ja lisää vesi. Keitä raparperi pehmeäksi, 5-10 minuuttia ja soseuta seos sauvasekoittimella sileäksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys jäähtyneeseen raparperisoseeseen. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna seosta keskiteholla koko ajan sekoitellen, kunnes se juuri ja juuri kiehahtaa. Käännä lämpö pois ja kypsennä seosta sekoitellen jälkilämmöllä 2 minuuttia. Varo etteivät keltuaiset muutu kokkeliksi. Leikkaa voi kuutioiksi ja vatkaa ne yksitellen kuumaan seokseen. 

Jos beessinvihertävään raparperitahnaan halutaan selkeästi erottuva väri, joukkoon voi varovasti lisätä vihreää elintarvikeväriä. Väri lisätään ensin pieneen määrään tahnaa ja tämä pieni määrä sekoitetaan sitten koko annokseen. Näin siksi, että jos väriä vahingossa tulee liikaa, sitä ei enää saa poistetuksi. Anna valmiin curdin jäähtyä jääkaappikylmäksi.



Mehustettu raparperi

150-200 g  raparperia
0,5 dl  vettä
0,5 dl  sokeria
3  passionhedelmää

Leikkaa raparperit ensin pitkittäin 2-4 osaan riippuen raparperinvarren paksuudesta. Leikkaa nämä sitten 1-2 mm ohuiksi viipaleiksi ja laita kattilaan. Lisää sokeri sekä vesi ja kuumenna kiehumispisteeseen. Ota kattila pois liedeltä, lisää passionhedelmien sisus, sekoita hyvin ja jäähdytä jääkaappilämpöiseksi. Näihin raparperipaloihin tulisi jäädä reilusti happamuutta ja purutuntumaa.



Paahdettu valkosuklaaganache

300 g  paahdettua valkosuklaata (katso eilinen päivitys)
150 g  kuohukermaa
3,5 g  hienoa merisuolaa

Leikkaa paahdettu ja jäähtynyt valkosuklaa pieniksi paloiksi (tai käytä juoksevana heti paahtamisen jälkeen). Kuumenna kerma kiehuvaksi, lisää suklaa sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Kun ganache on hiukan jäähtynyt, siirrä se pursotinpussiin ja jääkaappiin, Jääkaapissa ganache kovettuu, mutta huoneenlämmössä pehmenee jonkin ajan kuluttua pursotuskelpoiseksi.


Valkoinen marenki

4 valkuaista
1 dl erikoishienoa sokeria

Vatkaa valkuaisia sen veran että ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeri 1 rkl kerrallaan ja jatka vatkaamista kunnes vaahtoon jää teräviä huippuja sen jälkeen kun vispilän nostaa siitä ylös. Levitä marenki uunipellille leivinpaperin päälle kahdeksi keskenään samankokoiseksi levyksi. Paista uunin keskitasolla kiertoilmassa 80 asteessa 2 tuntia minkä jälkeen sammuta uuni ja avaa luukku raolleen. Jätä marenkilevyt jäähtyvään uuniin vielä pariksi tunniksi.


Kuusenkerkkämarenki

2  valkuaista
0,5 dl  erikoishienoa sokeria
1,5 tl  kuusenkerkkäjauhetta
hiukan vihreää elintarvikeväriä

Vatkaa valkuaisia sen verran että ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeria 1 rkl kerrallaan ja vatkaa kunnes valkuaisista on muodostunut pehmeää vaahtoa. Lisää kuusenkerkkäjauhe ja jatka vatkaamista kunnes vaahtoon jää teräviä huippuja sen jälkeen kun vispilän nostaa siitä ylös. Sekoita varovasti vain ihan pieni määrä vihreää elintarvikeväriä lusikalliseen vaahtoa ja tämä edelleen marengin joukkoon. Marengista ei ole tarkoitus tulla liian vihreää.

Levitä vihreä marenki uunipellille leivinpaperin päälle samankokoiseksi levyksi kuin valkoinen marenki. Kuusenkerkkäjauheesta johtuen levy ei saa olla kovin paksu jotta se edes joskus kovettuisi. Paista uunin keskitasolla kiertoilmassa 80 asteessa 2,5 tuntia minkä jälkeen sammuta uuni ja avaa luukku raolleen. Jätä marenki jäähtyvään uuniin vielä muutamaksi tunniksi.


Fraiche-kermavaahto

3 dl fraiche hapankermaa
3 dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa ainekset napakaksi vaahdoksi ja laita pursotuspussiin.




Marenkikakku

Laita valmiiksi kaikki kakun ainekset, täytteet ja koristeet:

valkoista marenkia
kuusenkerkkämarenkia
raparpericurd pursotuspussissa
paahdettu valkosuklaaganache pursotuspussissa
fraiche-kermavaahto pursotuspussissa
mehustettu raparperi-passionhedelmäseos
tuoreita mansikoita
passionhedelmiä
kultapölyä tai aitoa lehtikultaa

Kakuissa alin ja ylin kerros on valkoista marenkia, kuusenkerkkämarenki siellä välissä, marenkilevyjen välissä kaikkia täytteitä ja mansikat koristeena kultahippujen kera, mutta ei kakkua näin tarvitse välttämättä tehdä. Rakenna aineksista oman näkemyksesi mukainen marenkikakku.

Jos täytteitä sattuu jäämään yli, ne voi käyttää jossain muussa jälkiruoassa, pannukakun, jäätelön tms lisukkeena.

Lihaanin grillijuhannus (ja vähän kasviksia kans)

$
0
0


Joitain vuosia sitten julkaisimme koosteen lihaisia grillireseptejä. Nyt kun mökkeily on taas noussut uuteen suosioon, mikä olisi parempi tapa valmistaa ruokaa mökillä kuin grillaus. Tässä lihaanin kesägrilliin täydennetty reseptikokoelma naudanlihasta.


kuva: Wikipedia






tonnatokastike ja caponata















filee vartaassa

kuva: Wikipedia








board sauce, mansikkainen salaatti ja grillatut sipulit



herne-kurkkusalaatti ja kermamuhennetut uudet perunat



lyttypotut ja salaattia



vihreä frittata ja kolmen aineksen salaatti



grillikasvissalaattia

Juhannuksen makeat herkut

$
0
0

Mansikat ja juhannus, onko parempaa yhdistelmää. Jos sitten kyllästyy syömään mansikoita sellaisenaan, niistä saa tehdyksi ihania jälkiruokia. Juhannuksen kahvipöytään sopii myös klassinen New York juustokakku tai persikkagalette valkosuklaavaahdon kera. Tässä muutamia kesäherkkuja.

Maukasta juhannusta toivottaa epätrendikäs keittiö.






ja kreikkalainen jogurtti

mansikkaa, kookosta ja limettiä






















melbaa ja valkosuklaavaahtoa








Kesä jatkuu vielä - ja grillaaminen

$
0
0

Kun pihvit ja makkarat on grillattu, kannattaa muistaa että grillissä voi kypsentää paljon muutakin. Vartaissa tulisi aina olla sellaisia aineksia jotka kypsyvät suunnilleen samanaikaisesti. Muutoin vain mielikuvitus asettaa rajat. Tässä vielä muutama erilainen grilliresepti kesän ulkokokkailuun.








































Kana - caesarburgerit grillissä

$
0
0
Grilliruoan kanssa on tapana tarjota jotain hyvää salaattia. Ne voi myös yhdistää hampurilaiseksi, kuten tässä kun broileri-caesarsalaatti tarjoillaan burgerina. Salaatti on halkaistua sydänsalaattia, johon paistetaan grilliraidat, leipäkrutongit korvaa valkosipuli-oliiviöljyllä sivellyt briossi –burgersämpylät, hyvin maustetun ja grillatun kanafileen päälle raastetaan paksu kerros parmesaania ja kaiken kruunaa itse tehty caesarkastike.


Caesar -salaatinkastike talon tapaan

200 g  majoneesia (Hellmann’s tai itse tehty)
2 rkl  sitruunamehua
3  sardellifileetä hienonnettuna
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 tl  dijonsinappia
1,5 tl  worcesterkastiketta
1,5 dl  hienoksi raastettua parmesaania
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Hienonna sardellit ja valkosipulinkynnet ihan hienoksi. Parmesaanin täytyy olla vastaraastettua eikä mitään valmista purkkitavaraa. Sekoita ainekset keskenään, mutta älä käytä blenderiä tms. Kastike saa jäädä rakeiseksi.



Kana - caesarburgerit
(neljä burgeria)

4 briossi –hampurilaissämpylää (tee itse tai osta valmiit)
4 rkl oliiviöljyä ja 3-4 valkosipulinkynttä

2 broilerin rintafileetä
suolaa, mustapippuria ja muita sopivia mausteita (valkosipulijauhe, cayenne toimii hyvin)
pala parmesaania

2 pientä sydänsalaattia
itse tehtyä caesar –salaatinkastiketta



Sivele sämpylänpuolikkaat valkosipuliöljyllä ja grillaa niihin raidat molemmin puolin.

Halkaise broilerinfileet yhteensä neljäksi litteäksi kanapihviksi, nuiji sen verran että pihvit ovat suunnilleen tasapaksuisia, mausta ne ja grillaa kypsiksi. Raasta valmiiden pihvien päälle parmesaania.


Halkaise sydänsalaatit ja grillaa halkaisupintohin grilliraidat. Painele salaatinpuolikkaita paistinlastalla vähän litteämmiksi. Lusikoi grillatuille salaateille caesarkastiketta.

Laita täytteet sämpylöiden väliin ja nauti caesarpurilaiset heti.



Kesämökin parsadogit & feta-melonisalaatti

$
0
0


Otsikosta voisi ehkä päätellä että tämäon nopeaa kasvisruokaa. Sorry, ei ole. Herkullista kumminkin. Tässä reseptissä hotdogsämpylät täytetään hyvin maustetulla nyhtöpossulla, marinoidulla punasipulilla ja parmankinkkuun käärityllä parsalla. Kesäruokaa parhaimmillaan mehukkaan feta-melonisalaatin kanssa.

Aloitetaan siitä nyhtöpossusta. Me teimme jo aiemmin tätä ihanaa mojopossua ja pakastimme osan, joten sitä oli käytettävissä heti pakasteesta sulattamisen jälkeen.
Sitten tarvitaan punasipulia, jolle riittää marinoitumiseen 4-5 tuntia. Yhdestä punasipulista riittää ainakin kuuteen annokseen.



Marinoitu punasipuli

0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
1 rkl sokeria
1 punasipuli

Kuori punasipuli, halkaise ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita sipuliviipaleet ja marinadi yhteen pieneen kulhoon ja laita mikroon lämpiämään hetkeksi. Älä kuumenna kiehuvaksi, vain hiukan yli kädenlämpöiseksi. Painele sipulit nesteen pinnan alle ja laita jääkaappiin marinoitumaan muutamiksi tunneiksi.



Parmankinkkuun käärityt parsat

1-3 parsaa annosta kohden, riippuen parsojen paksuudesta
1 viipale parmankinkkua annosta kohden

Katkaise parsoista pois kuivat kannat. Esikeitä parsoja miedosti suolalla maustetussa vedessä parin minuutin ajan, minkä jälkeen siirrä parsat jääveteen jäähtymään. Levitä parmankinkkuviipale kerrallaan leikkuulaudalle, aseta sille parsa ja kääri tiukalle rullalle. Jos parsat ovat kovin ohuita, käytä 2 tai jopa 3 parsaa yhtä kinkkuviipaletta kohden. Kun kaikki on kääritty, paista kääröt paistinpannulla niin että kinkku ruskistuu ja parsat kypsyvät.



Parsahodarit

Hotdogsämpylöitä (mieluiten briossisämpylöitä)
majoneesia (esim Hellmann’s)
nyhtöpossua
marinoitua punasipulia
parmankinkkuun käärittyä parsaa

Halkaise ja paahda sämpylänpuolikkaat. Levitä leikkuupinnalle ohut kerros majoneesia, sitten nyhtöpossua, marinoitua punasipulia ja kinkkuun käärityt parsat.

Tässä tuleekin parsahodarin kriittisin kohta: miten ajattelit tämän syötävän? Parsa kun ei hampailla haukkaamalla katkea.
Leikkaa parsakääröt kolmeen tai neljään osaan ja vasta sitten laita ne sämpylän väliin. Ruokailijat kiittävät.


Feta-melonisalaatti

50 g rucolaa
puolikas pieni vesimeloni
2 uutta sipulia varsineen
1 avokado
1 limetti
100 g fetajuustoa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhtele rucolat. Kuori vesimeloni ja leikkele sisus parin sentin kuutioiksi. Leikkaa sipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa sisukset pieniksi kuutioiksi. Valele avokadokuutiot limettimehulla. Murustele feta pienemmiksi paloiksi. Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.


Feta-melonisalaatti ja kesämökin parsadogit

$
0
0

Otsikosta voisi ehkä päätellä että tämäon nopeaa kasvisruokaa. Sorry, ei ole. Herkullista kumminkin. Tässä reseptissä hotdogsämpylät täytetään hyvin maustetulla nyhtöpossulla, marinoidulla punasipulilla ja parmankinkkuun käärityllä parsalla. Kesäruokaa parhaimmillaan mehukkaan feta-melonisalaatin kanssa.

Aloitetaan siitä nyhtöpossusta. Me teimme jo aiemmin tätä ihanaa mojopossua ja pakastimme osan, joten sitä oli käytettävissä heti pakasteesta sulattamisen jälkeen.

Sitten tarvitaan punasipulia, jolle riittää marinoitumiseen 4-5 tuntia. Yhdestä punasipulista riittää ainakin kuuteen annokseen.


Marinoitu punasipuli

0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
1 rkl sokeria
1 punasipuli

Kuori punasipuli, halkaise ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita sipuliviipaleet ja marinadi yhteen pieneen kulhoon ja laita mikroon lämpiämään hetkeksi. Älä kuumenna kiehuvaksi, vain reippaasti yli kädenlämpöiseksi. Painele sipulit nesteen pinnan alle ja laita jääkaappiin jäähtymään ja marinoitumaan muutamiksi tunneiksi.


Parmankinkkuun käärityt parsat

1-3 parsaa annosta kohden, riippuen parsojen paksuudesta
1 viipale parmankinkkua annosta kohden

Katkaise parsoista pois kuivat kannat. Esikeitä parsoja miedosti suolalla maustetussa vedessä parin minuutin ajan, minkä jälkeen siirrä parsat jääveteen jäähtymään. Levitä parmankinkkuviipale kerrallaan leikkuulaudalle, aseta sille parsa ja kääri tiukalle rullalle. Jos parsat ovat kovin ohuita, käytä 2 tai jopa 3 parsaa yhtä kinkkuviipaletta kohden. Kun kaikki on kääritty, paista kääröt paistinpannulla niin että kinkku ruskistuu ja parsat kypsyvät.


Parsadogit

Hotdogsämpylöitä (mieluiten briossisämpylöitä)
majoneesia (esim Hellmann’s tai itse tehty)
nyhtöpossua
marinoitua punasipulia
parmankinkkuun käärittyä parsaa

Halkaise ja paahda sämpylänpuolikkaat. Levitä leikkuupinnalle ohut kerros majoneesia, sitten nyhtöpossua, marinoitua punasipulia ja kinkkuun käärityt parsat.

Tässä tuleekin parsadogin kriittisin kohta: miten ajattelit tämän syötävän? Parsa kun ei  katkea hampailla haukkaamalla.

Leikkaa parsakääröt kolmeen tai neljään osaan ja vasta sitten laita ne sämpylän väliin. Ruokailijat kiittävät.


Feta-melonisalaatti

50 g rucolaa
puolikas pieni vesimeloni
2 uutta sipulia varsineen
1 avokado
1 limetti
100 g fetajuustoa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhtele rucolat. Kuori vesimeloni ja leikkele sisus parin sentin kuutioiksi. Leikkaa sipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa sisukset pieniksi kuutioiksi. Valele avokadokuutiot limettimehulla. Murustele feta pienemmiksi paloiksi. Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.


Tillipesto maustaa kesäsalaatit

$
0
0

Tilli mielletään yleensä vain kalan tai uusien perunoiden mausteeksi, mutta se sopii monien muidenkin makujen kaveriksi. Erityisen kätevä se on pyöräyttää pestoksi ja käyttää tämä pesto erilaisten salaattien maustamiseen. Tillipesto ja perunasalaatti on ihan itsestään selvä yhdistelmä, mutta se antaa kivaa potkua myös (varhais)kaalisalaatille ja sitä kannattaa kokeilla erilaisten pastasalaattien makuaineena.



Tillipesto

70 g  pistaasinsydämiä natural
1 dl  parmesaaniraastetta
1-2  punttia tilliä (ei varsia)
1  valkosipulinkynsi
1,5 dl  oliiviöljyä
suolaa

Kaada kutterin kulhoon pistaasinsydämet, parmesaaniraaste, kuorittu ja halkaistu valkosipulinkynsi sekä tilli ja anna koneen käydä kunnes terä on murskannut pistaasit ja muut ainekset hiukan rakeiseksi massaksi. Tillin määrä täytyy maistella erikseen, sillä tillipuntin koko ja laatu vaihtelevat. Minä jouduin käyttämään kaksi tillipunttia jotta pestoon olisi tullut riittävästi tillin makua. Lopuksi valuta peston joukkoon oliiviöljy kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita kunnes pesto on tasaista ja lisää suolaa jos tuntuu että se sitä tarvitsee.

Siirrä valmis pesto kannelliseen lasipurkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.



Tillipesto - perunasalaatti

30-50  ihan pientä varhaisperunaa (Annabelle)
2 dl  tuoreita herneitä
2  pientä uutta sipulia varsineen
4-5 rkl  tillipestoa
100 g  fetajuustoa
1-2 tl  raastettua sitruunankuorta
0,5 dl  hienoksi hakattua persiljaa

Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Leikkaa sipulit varsineen ihan ohuiksi viipaleiksi. Laita isoon kulhoon keitetyt perunat, herneet, sipulit sekä tillipesto ja sekoita ne keskenään. Viimeistele salaatti fetajuustomuruilla, sitruunankuoriraasteella ja hienoksi hakatulla persiljalla.



Tillipesto - varhaiskaalisalaatti

1  pieni varhaiskaali
1  iso kurkku
4  pientä uutta sipulia varsineen
1 ruukku  lehtipersiljaa
1 dl  tillipestoa

*vinaigrette
1 rkl  valkoviinietikkaa
1 rkl  sitruunamehua
2-3 rkl  oliiviöljyä
1 tl  hunajaa
1 rkl  sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä

Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi ja lohkot edelleen viipaleiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa se ohuiksi, noin tuuman pituisiksi tikuiksi tai raasta karkealla raastinterällä. Leikkaa sipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersiljan lehdet ja sekoita ainekset keskenään tillipeston kanssa.

Valmista vinaigrette ja ravista ainekset kunnolla sekaisin. Valuta kastike salaatille ja anna makuuntua jääkaapissa vielä tunnin tai pari ennen tarjoilua.


Mansikkaskonssit sunnuntaibrunssille

$
0
0

Jossain edellisessä skonssipäivityksessä taisin mainita, että skonssit voi tiettävästi pakastaa paistamattomina ja laittaa sitten suoraan pakkasesta jäisinä uuniin. Nyt lopultakin juhannusviikolla päätin testata tämän.

Kun ollaan kahdestaan mökillä, ei voi laittaa kerralla kovin suuria määriä ruokaa tai leivonnaisia, varsinkaan skonsseja jotka pitäisi syödä mieluiten samana päivänä kun ne on paistettu. Mutta koska ihan pientä skonssitaikinaa ei kannata alkaa valmistaa, tein sitten kokeeksi ihan normimäärän, josta paistoin heti puolet ja laitoin toisen puolen pakkaseen. Ja tiedättekö mitä, niistä pakastetuista tuli ihan yhtä hyviä paistettuna sunnuntaibrunssille. Taidan vastakin tehdä niin että askartelen paistovalmiita skonsseja pakkaseen, niin sitten siellä on aina mistä ottaa, paistaa ja nauttii heti tuoreeltaan. Kun ei koskaan tiedä kuka tulee käymään.

Mutta ne tämänkertaiset skonssit, niissä oli kausimakuna mansikka. Salorannan tilan Polkat antoivat skonsseille upeaa makua ja mehevyyttä. Polka on mielestäni ihan paras syöntimansikka ja se toimi hienosti myös skonssitaikinan joukossa. Idea näihin mansikkaskonsseihin löytyi (pienin muokkauksin) ”katiebird bakes” –blogista. Olisi vaan pitänyt kuvata valmiit tekeleet vielä silloin kun mansikoitakin oli jäljellä. Tätä toista satsia paistettaessa kun ei ollut enää ainoatakaan mansikkaa kuvien koristeeksi…




Mansikkaskonssit
(8 kpl)

100 g  pakastettua voita
5 dl  vehnäjauhoa
1 dl  sokeria
1 rkl  leivinjauhetta
0,5 tl  suolaa
1 dl  kuohukermaa
2 rkl  creme fraichea
1  muna
3 dl  tuoreita mansikanpaloja

pinnalle
1  muna
ruokokidesokeria

viimeistely
60 g  valkosuklaata
60 g  creme fraichea
1 rkl  kuohukermaa

Raasta jäinen voi karkealla raastinterällä ja laita raastettu voi vielä takaisin pakastimeen. Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe sekä suola. Sekoita toisessa astiassa kerma, creme fraiche sekä muna ja leikkele kolmanteen astiaan mansikat tasakokoisiksi paloiksi.

Kaada kuivat aineet sekoituskulhoon ja lisää jäinen raastettu voi. Sekoittele kahden haarukan avulla kunnes seos on muuttunut tasaisen rakeiseksi. Lisää sitten nesteet ja sekoita aineksista taikina. Kääntele mansikat varovasti taikinan joukkoon.



Kaada taikina vehnäjauhotetulle työtasolle ja taputtele siitä pyöreä, parin sentin korkuinen kakku. Leikkaa kakku kahdeksaan osaan. Levitä leivinpaperi uunipellille ja asettele skonssit muutaman sentin etäisyydelle toisistaan jotta niille jää kohoamisvaraa. Voitele vatkatulla kananmunalla ja ripottele päälle ruokokidesokeria. 



Kypsennä skonssit 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. 



Jos pakastat skonssit ja paistat ne jäisinä, paista samoin 200 asteessa 20 minuuttia, mutta sen jälkeen kytke uunin lämpö pois päältä, avaa luukku pari senttiä raolleen ja kypsennä skonsseja siellä vielä viitisen minuuttia.


Jäähtyneet skonssit voi myös kuorruttaa ja minä käytin siihen valkosuklaata.
Paloittele valkosuklaa ja laita palat mikronkestävään kulhoon. Lisää creme fraiche ja lämmitä seosta mikrouunissa 10 sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen kunnes suklaa on kokonaan sulanut ja sekoittunut ranskankermaan. Ohenna kuorrutetta kuohukermalla ja valuta siitä raitoja skonssien päälle. Laita skonssit vähäksi aikaa jääkaappiin jotta kuorrute jähmettyisi nopeasti.   



Viinisuositus: Freixenet Italian Rosé Sparkling Extra Dry.


Grillatut isot tiikeriravut

$
0
0

Olen avoimesti kateellinen kaikille niille joiden on mahdollista lähitoriltaan ostaa erilaisia pyyntituoreita simpukoita, äyriäisiä ja muita mereneläviä. Onneksi täällä on sentään aasialaiset ruokakaupat, joiden pakastealtaista tekee joskus upeita löytöjä, kuten nämä jättitiikeriravut. Näitä grillatessa voi melkein tuntea olevansa jossain kaukana etelässä huojuvien palmujen katveessa jopa nytkin kun Suomen säätila näyttää palanneen taas siihen normaalin vaihtelevaan kesäsäähän.



Grillatut marinoidut jättiravut


8 kpl              kokonaista keittämätöntä ja kuorellista jättitiikerirapua pakasteena
                      (tuoreita on vähintäänkin hankalaa saada)

marinadi
1                    limetin kuori raasteena + mehu
1                    solo valkosipuli raastettuna
                      chilihiutaleita maun mukaan
½ tl                hienoa merisuolaa
½ dl               oliiviöljyä

Sekoita kaikki marinadin aineet keskenään.


 Sulata rapuja hitaasti jääkaapissa noin vuorokausi niin, että ne ovat juuri ja juuri sulaneita. Silloin ne eivät hajoa niin helposti kuorittaessa. Kuori ravut niin, että pää ja pyrstön kärki jäävät paikoilleen ja poista suoli kuten katkaravuistakin. Kaada marinadi ravuille niin, että kaikki saavat osansa. Anna maustua jääkaapissa nelisen tuntia. Jos on kova nälkä, niin tuntikin huoneenlämmössä antaa jo mukavasti makua.

Grillaa ravut mielellään polttamatta ja ylikypsentämättä niitä. Täsmällistä aikaa on mahdoton antaa koska grillien teho ja kuumuus vaihtelevat niin paljon. Käyttämälläni kaasugrillillä kypsensin niitä noin 3 min per puoli päät aktiivisten vastusten puolella ja pyrstöt sammutetun vastuksen päällä. Jos olet epävarma kypsyydestä, leikkaa yksi rapunen poikki ja tarkista tilanne.

Rapujen kanssa maistuu chilimajoneesi, grillattu ananas, pinaatti-sipuli-avokado-limetti-korianterisalaatti sekä patonki.

Viewing all 1374 articles
Browse latest View live