Quantcast
Channel: epätrendikäs ruokablogi
Viewing all 1371 articles
Browse latest View live

Itsenäisyyspäivä - Unohtuiko jotain?

$
0
0

Kun viime viikolla selailin uusinta kirjaostostani, keittiömestari Markus Maulavirran painotuoretta keittokirjaa ”Unohtuiko jotain?”, en voinut olla ajattelematta miten hienoja, perinteisiä raaka-aineita suomalaisilla on käytettävissään. Valitettavasti taito ja ymmärrys käyttää niitä alkaa hävitä, ja siihen Maulavirta yrittää meitä herätellä. Kirjassa kerrotaan siis suomalaisesta liharuoasta nose-to-tail, vähän aliarvostetuista kaloistakin sekä kasviksista, jotka trendikkyydessä häviävät avokadolle, bataatille tai maitohorsmalle. Maulavirta kyselee myös kanojen perään. Kyllähän se kieltämättä panee miettimään, jos kaupassa on broilerinlihaa joka lähtöön, mutta sadattuhannet munintakanat päätyvät reilun vuoden ikäisinä minkinrehuksi tai Honkajoelle poltettavaksi - ja samanaikaisesti tiedostavissa piireissä hoetaan mantraa ruoan eettisyydestä?

”Unohtuiko jotain?” rohkaisee hyödyntämään eläimistä muutakin kuin sisäfileen ja jauhelihaa. Sisäelimetkin ovat nykyisin lähes unohdettu raaka-aine. Maksaa tosin syödään vähän vielä kaupan valmismaksalaatikossa. Riista on Maulavirran ehdoton lempilapsi ja riistalle kirjassa annetaan monia loistavia reseptejä. Riista tässä kirjassa ei tarkoita vain hirveä ja satunnaista metsäjänistä tai rusakkoa, vaan muitakin, kuten karhua, tai räkättirastasta jonka rintafilee on Etelä-Euroopassa todella arvostettua ruokaa, tai vaikka oravaa, joita kyllä edelleen metsästetään, mutta hyvät lihat haaskataan tunkiolle. Nyt ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja kamalasti pöyristyä söpöjen eläinten tappamisesta, vaan itse lukea Maulavirran kirjasta mitä, miksi ja miten. Maulavirta jaksaa uskoa siihen, että vaikka useimmille meistä vesi tulee hanasta, sähkö töpselistä ja ruoka kaupasta, ihan kaikki suomalaiset eivät vielä ole kokonaan erkaantuneet luonnosta. "Unohtuiko jotain?"on vastaisku ruokahipsteriydelle.

Kirjan esittelytekstin sanoin:
Pitkän linjan ruokavaikuttaja ja eränkävijä Markus Maulavirta tökkää etusormellaan hyvinvointimaksaamme. Markus tarjoaa resepteillään virikkeitä raaka-aineiden maksimaalisen hyödyntämiseen. Kirjan tavoitteena on palauttaa ruokaympyräämme ympäristöaktiiviseen suuntaan.

Itsenäisyyspäivän blogipäivityksen kuvat on valokuvattu ”Unohtuiko jotain?” –keittokirjan aukeamilta ja julkaistu kuvituksena Markus Maulavirran luvalla. Alkuperäiset kuvat Tuukka Kouri.



Tästä eteenpäin Maulavirta ei ole vastuussa tekstin sisällöstä, vaikka hänen uusi keittokirjansa siihen antoikin alkusysäyksen:



Kun seuraa suomalaista, voimakkaasti polarisoitunutta ruokakeskustelua, voisi luulla että ainakin puolet suomalaisista ei syö mitään muuta kuin pelkkää lihaa. Lautasella lihaa aamusta iltaan, ammusta possuun, ja palanpainikkeeksi litratolkulla täysmaitoa. Toisaalla äänenvoimakkuudesta voisi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että 98% suomalaisista on vegaaneja tai ainakin aikoo ryhtyä sellaiseksi. Hupsista, 50% + 98% = 148% , tässä täytyy olla jokin laskuvirhe?

Aloitetaan vaikka siitä 98 prosentista vegaaneja. Tosiasiassa tutkimusten mukaan alle 4% suomalaisista on kasvissyöjiä ja heistä vain vajaa puolet täysvegaaneja. Metkaa, miten aatteen ääni voimistuu kun sopiva media saadaan kytkettyä siihen vahvistimeksi ja suodattamaan pois kaikki soraäänet. Vajaa kaksi (<2) prosenttia kääntyy näennäisesti vastakohdakseen :)  Suomalaisia on moneen kertaan haastateltu (mm. LuKe, Kantar TNS) lihansyönnistä ja lihankulutuksen pienentämisestä. Mielenkiintoista näissä tuloksissa on se, että vaikka gallupit ennustavat radikaalia lihankulutuksen vähenemistä, tilastojen mukaan lihan kokonaiskulutus on vain lisääntynyt. Ainoa selitys on siinä, että ihmiset haluavat esittää haastattelijalleen hyveellistä pyhimystä ja kertoa mitä luulevat haastattelijan ehkä haluavan kuulla. Vähän samoin kuin facessa tai instassa kerrotaan kiiltokuvatarinoita, vaikka todellisuus on usein paljon raadollisempi. Toinen osa selitystä voi olla se, että kaikki eivät jaa täysin samaa käsitystä siitä, mitä tarkoittaa liha. Osa haastateltavista on nimittäin ilmoittanut olevansa vegaani ja kuitenkin syövänsä broileria. Siipikarjan kulutus Suomessa onkin kolmekymmentäkertaistunut viimeisten 50 vuoden aikana ;)

En nyt mutise siitä, miten vegaanituotteet yritetään naamioida lihan näköisiksi. Jokainen saa syödä pihvin tai vaikka naapurin marsun muotoon prässättyä lisäaineporkkanaa, jos tulee siitä autuaaksi, mutta maitotuotteet ovat oma kiinnostava lukunsa. Luin taannoin faktoja maitotuoteimitaatioiden tuotesisällöstä. Aidossa lehmäperäisessä kuohukermassa on kermaa ja nykyisin myös karrageenia stabilaattorina, ja maustamaton lehmäperäinen jogurtti tai rahka sisältää yleensä pelkkää maitoa ja hapatetta. Sen sijaan vaahtoutuvat ja hapanmaitotuotteita imitoivat kasvistuotteet sisältävät pääasiassa vettä, suolaa, sokeria ja keskimäärin 11 eri lisäainetta, osassa myös palmuöljyä (jota on nykyisin halpana rasvana jopa pakastetuissa piparkakkutaikinoissa!). Ravintosisällöistä jokainen voi itse lukea ja verrata niitä toisiinsa. Kukin tekee omat valintansa sen suhteen, miten prosessoitua ruokaa haluaa syödä. Onko ruokatehtaassa tunnistamattomaksi prosessoitu papu parempi ja terveellisempi eväs kuin papu pellolta kattilan kautta pöytään?

Onko Maailmanloppu Mansikin syytä?

Mutta niistä ”kauheista lihansyöjistä”!? Niistä, jotka rasva suupielestä valuen repivät eläinten luista kaiken siitä irtoavan, niistä joiden makkara on täynnä nitriittiä ja niistä, jotka eivät ymmärrä pakollisten kasvisruokapäivien autuaaksi tekevää idealismia?! Auts. Onpa melko mustavalkoista ajattelua? Olisiko siellä jossain mustan ja valkoisen välillä nähtävissä mitään harmaan sävyjä? Ihmisen elimistö kun nyt vaan sattuu olemaan erittäin hyvin soveltuva nimenomaan sekaravinnolle, siis myös lihansyönnille, ja kun eläin teurastetaan, siitä todellakin tulisi hyödyntää kaikki mahdollinen luita myöten. Hävikistä herkuksi. Metsästys puolestaan on tärkeää riistanhoitoa, josta voisi jutustella vaikka viikon, mutta ei siitä nyt sen enempää.

Mutta ei kai kukaan, ei edes pahin tahallaanväärinymmärtäjä, tosissaan kuvittele kenenkään, edes karppaajan, tässä maassa elävän pelkällä lihalla. Älkää nyt viitsikö tekeytyä yksinkertaisiksi. Lautasella on kyllä kasviksia, perunaa, pastaa tai riisiä hiilarina ja yleensä myös tuoresalaattia. Salaatin ja kasvisten laadusta tai määrän riittävyydestä voidaan toki aina keskustella, mutta se ei näytä olevan pääasia silloin kun Mansikista yritetään tehdä maailmanlopun syntipukkia.

Ilman Mansikkia maataloudelle käy lopulta huonosti. Keinolannoitteiden on nimittäin todettu köyhdyttävän maaperää ja uusiutuvalla ruohoenergialla toimiva Mansikki on parempi lannoitetehdas. Sen lisäksi, että Mansikki lannoittaa kasvikset, siitä saadaan laadukasta proteiinia, lihaa sekä maitoa, joka sisältää elimistöön hyvin imeytyvää ja elintärkeää kalsiumia. Maidosta sitten tietysti edelleen maitojalosteita kuten juustoa. Jos ihminen on sitä mitä hän syö, niin itse asiassa Mansikkiakin voitaisiin ajatella ekotekona ja nurmirehun kautta jalostuneena kasvisruokana. Naudanlihan maailmanlaajuisista päästöistä puhuminen on peittänyt alleen sen, että Suomessa tuotanto lukeutuu maailman vähäpäästöisimpiin. Mansikin röyhtäilemä metaani on osa hiilenkiertoa. Se muuttuu nopeasti pitkäkestoiseksi hiilidioksidiksi, jota sitten taas (nurmi)kasvit käyttävät yhteyttämiseensä. Kotimainen nautakarja, lihan ja maidon tuotanto, auttaa luonnon monimuotoisuuden ylläpidossa. Suomen etuna on myös soijattomuus, koska soijan tuotanto voi heikentää viljelymaissa luonnon monimuotoisuutta ja aiheuttaa merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä.

Mansikin osalta löysin mielenkiintoisia ja ihan virallisia tilastoja ruoan kulutuksesta Suomessa.

Vuodesta 1970 vuoteen 2018 naudanlihan kulutus per henkilö on vähentynyt 20,9 kilosta 19,3 kiloon ollen suurimmillaan 24,7 kg vuonna 1975. Luvuista tulee vähentää 50% nahan sekä luiden painona ja valmistushävikkinä eli todellinen lautaselle päätynyt määrä naudanlihaa on 
10,5kg (1970) 200g/viikko, 
12,8kg (1975) 246g/viikko
9,7kg (2018) 186g/viikko.

Vuodesta 1970 vuoteen 2018 maidon kulutus Suomessa henkeä kohden on vähentynyt noin 240 kilosta alle 120 kiloon eli 50 vuodessa alle puoleen.
Ei luulisi olevan syytä valittaa liiasta kulutuksesta? Suomalainen lihan kokonaiskulutus on muutenkin alapuolella EU:n keskitason.

Näin itsenäisyyspäivänä voisi uhrata muutaman ajatuksen suomalaisen ruoan puhtaudelle ja suomalaiselle ruokakulttuurille, vaikka monet eivät tunnusta sellaista tässä maassa olevankaan. Mutta kyllä meillä on, kun vaan osataan laittaa ruokaa vuodenaikojen ja satokausien mukaan, kun suositaan kotimaista lihaa, riistaa, kalaa ja kasviksia, kun ostetaan lähiruokaa, ja kun edes joskus laitetaan ruokaa yhdessä ja nautitaan siitä ilman kiirettä ja ilman somea.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Toinen adventti: Joulukuusimetsä tarjottimella

$
0
0


Mitä olisi joulu ilman joulukuusta? Tai monta kuusta pikkujoulun kahvipöydässä? Makuaineita hiukan säätämällä muokkasin vanhasta, kaikkien tuntemasta mokkapalareseptistä piparmintun ja suklaan makuiset joulukuusileivokset. Dr Oetkerin leivontatuotteista (ei ole maksettu mainos!) löytyi tarvittavat piparminttuaromi sekä neljän erivärisen kakunkoristelutuubin sarja juuri kuin tehtynä tätä varten.

Joulukuusimetsä tarjottimella

kakkupohja:
4  munaa (koko L)
3 dl  sokeria

5 dl ( tai 330 g)  vehnäjauhoa
2 rkl  tummaa kaakaojauhetta
3 tl  leivinjauhetta
2 tl  espresso pikakahvijauhetta

150 g  voita
1,5 dl  maitoa
2 tl  (=10 ml)  piparminttuaromia

kuorrute:
1 rasia (500 g)  tomusokeria
50 g  voita
1 dl  maitoa
2 tl  (=10 ml) piparminttuaromia

vihreää elintarvikeväriä
1 tl  tummaa kaakaojauhetta


Ihan ensimmäisenä laita mikronkestävään astiaan kakkupohjaan tarvittavat 150 g voita sekä 1,5 dl maitoa ja kuumenna mikrossa kunnes voi on sulanut. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää sitten piparminttuaromi ja sekoita huolella.

Valmista samalla toiseen pieneen kulhoon kuorrutetta varten tarvittava voi-maitoseos. Mittaa mikronkestävään astiaan 50 g voita sekä 1 dl maitoa ja kuumenna mikrossa kunnes voi on sulanut. Lisää 2 tl piparminttuaromia, sekoita huolella ja anna huoneenlämmössä jäähtyä siihen asti kunnes kakkupohja on otettu ulos uunista.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Siivilöi kulhoon vehnäjauho, tumma kaakaojauhe, leivinjauhe sekä espresso pikakahvijauhe.

Ala valmistaa kakkupohjaa. Riko munat yhteen isoon kulhoon, lisää sokeria koko ajan vatkaten ja vatkaa niin kauan kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Sekoita vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja piparminttuaromilla maustettua voi-maitoseosta. Kun taikina on valmista, kaada se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Kun pohja on paistunut, nosta se pelliltä leivinpapereineen ritilälle jäähtymään.

Kuorrutetta varten kaada tomusokeri isoon kulhoon ja lisää vähän kerrallaan piparmintulla maustettua voi-maitoseosta kunnes kulhoon muodostuu notkeahkoa, hyvin levittyvää kuorrutetta. Voi-maitoseosta jää kulhon pohjalle ainakin pari ruokalusikallista ja täytyykin jäädä, sillä sitä tarvitaan kuorrutteen värjäämiseen. Lisää tähän voi-maitoseokseen tippa (tai muutama tippa, riippuu värin koostumuksesta ja valmistajasta) vihreää elintarvikeväriä ja sekoita hyvin. Sekoita vajaa teelusikallinen tätä nestettä sekä 1 tl tummaa kaakaojauhetta kuorrutteen joukkoon ja sekoita huolella. Nyt värin pitäisi olla hiukan ruskehtavan vihertävä. Lisää sitten teelusikallinen kerrallaan vihreää voi-maitoseosta huolella sekoittaen kunnes kuorrutteen väri on sopivan vihreä. Elintarvikevärien kanssa täytyy olla sikäli varovainen, että niitä hulahtaa helposti aivan liikaa, jolloin kuorrute on pilalla. Vähän kerrallaan, niin hyvä tulee. Kun kuorrute on oikean väristä, kaada se vielä hiukan lämpimän kakkupohjan päälle ja tasoita. Anna kuorrutteen jäähtyä ainakin muutaman tunnin ajan ennen kuin alat leikkaamaan kakkua pienemmiksi paloiksi.

Kun kuorrute on jähmettynyt, leikkaa kakkulevyn reunat siisteiksi. Leikkaa levy sitten pitkittäissuunnassa ensin kahdeksi kaistaleeksi ja nämä vielä kahdeksi. Kaikki neljä kaistaletta saa olla hiukan eri levyisiä – eihän kuuset oikeastikaan ole täysin samanlaisia ja saman kokoisia. Leikkaa kaistaleista sitten kuusen muotoisia paloja ja nosta ne vierekkäin työtasolle koristeltaviksi.

Aloita vihreällä koristelutuubilla ja pursota kuusten päälle harvaa siksakkia ”oksiksi”. Tee sitten kynttilät pursottamalla ensin valkoista koristeluväriä ja ”kynttilän” yläosaan keltainen ”liekki”. Viimeistele palat punaisesta tuubista pursotetuilla ”palloilla”. Jos näitä koristelutuubeja ei ole lähikaupassa, saman asian ajaa tomusokerista, vedestä ja elintarvikeväristä itse sekoitettu pikeeri. Kun kuusenkoristeet ovat kuivuneet, kuuset voi nostaa väljästi tarjottimelle, peittää tuorekelmulla ja laittaa tekeytymään seuraavaan päivään, jolloin niiden kosteus on tasaantunut ja maku parantunut.

Noista latvatähdistä. Ei ne kuuset sellaisia tarvitse, onpahan vaan hassuna lisäkoristeena.
Olin tehnyt ne jo aiemmin syksyllä. Leikkasin karambola –hedelmistä mandoliinilla 2 mm ohuita viipaleita, dippasin viipaleet sokeriliemeen (resepti täällä) ja kuivasin kasvikuivurissa täysin kuiviksi. Ne sopivat kivasti kuusten latvatähdiksi kunhan muistaa, että ne voi työntää kuusten latvoihin vasta juuri ennen tarjoilua. Muussa tapauksessa käy huonosti. Jos yhdistää kuivan (kuivattu hedelmäviipale) ja kostean (kakku/leivos), ja varsinkin jos vielä peittää ne kelmulla, kosteus todellakin tasaantuu. Se tasaantuu kakkuviipaleesta kuivaan hedelmäviipaleeseen, minkä jälkeen hedelmäviipale on muuttunut pehmeäksi lötköksi, jota ei voi käyttää enää mihinkään ja ainoa osoite on biojäteastia. Nämä joulukuusileivokset ovat oikein hyviä ilman latvatähtiäkin.


Karjalainen juurespaisti

$
0
0

Karjalanpaisti sellaisena kuin sen tunnen ja normaalisti laitankin, on puhtaasti liharuoka. En käytä juureksia edes makua antamaan perinneversiossani - ainoastaan sipulia, laakerinlehteä, suolaa ja pippuria lihojen ja veden lisäksi. Koska kasvisten käyttö on usein liian vähäistä, valmistin tällä kertaa karjalaisen juurespaistin. Tähän on lisätty mukaan myös juureksia perinteisten ainesten lisäksi. Näin tästä tulee erinomainen ruoka sekasyöjille, joita meistä useimmat ovatkin. On sähköautoja ja polttomoottoriautoja, kasvisruokaa ja liharuokaa. Tämä olkoon siis hybridiruokaa, kuten monet uudet autotkin ovat hybridejä. Ainekset ovat mausteita lukuun ottamatta kotimaisia.

Määrät ovat aina suhteellisia, kuten Einsteinkin aikoinaan totesi kaiken olevan. Näillä määrillä tein patani, ja määrää voi aina skaalata isommaksi tai pienemmäksi kulloinkin ruokittavan lauman mukaan. Liian pientä määrää on melko turhaa kokata, sillä todellakin lähes samassa ajassa ja samalla vaivalla tulee tehtyä isompikin annos, josta mahdollisesti yli jääneen osan voi pakastaa. Ja säilyyhän valmis pata jääkaapissakin muutamia päiviä.


Karjalainen juurespaisti

n. 800 g         porsaan kassleria
n. 800 g         karitsan niskaa
n. 800 g         hirven palapaistia
n. 300 g         juuriselleriä
n. 300 g         palsternakkaa
n. 300 g         porkkanaa
n. 300 g         naurista
2 + 1              sipulia
1                    kokonainen valkosipuli
3                    laakerinlehteä
10 - 15          kokonaista maustepippuria
10 - 15          kokonaista valkopippuria
                      öljyä
hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
                      kuumaa vettä

Levitä uunipellille leivinpaperi ja lämmitä uuni 250°C. Pilko lihat sen kokoisiin paloihin, että ne mahtuvat lusikkaan, mutta syödessä sellaisen voi puolittaa, ja levitä ne pellille. Laita pelti uuniin noin 30 minuutin ajaksi niin, että lihat saavat sopivasti väriä pintaan. Ota lihapelti uunista ja ripottele varovasti suolaa ja rouhi pippuria lihoille.

Sillä aikaa, kun lihat ovat uunissa, kuori ja paloittele muut juurekset saman kokoisiin paloihin kuin edellä lihat paitsi sipulit. Kuori ja lohko kaksi sipulia neljään osaan ja leikkaa valkosipulista ”hattu” pois. Aseta toiselle uunipellille myöskin leivinpaperi ja levitä sille pilkotut juurekset. Pirskottele niille rypsi- tai oliiviöljyä, ripottele varovasti suolaa ja rouhaise mustapippuriakin.

Kun lihat on otettu uunista, laitetaan vihannespelti tilalle. Sama lämpötila edelleen ja aikaa nyt noin 5 minuuttia. Sitten grillivastus täysille ja vielä toiset noin viisi minuuttia, kunnes ovat saaneet mukavasti paahtopintaa. Juurespalojen pitäisi nyt olla jo pehmenneitä, mutta ei vielä täysin kypsiä. Ota pelti uunista ja laske uunin lämpötila 150° C:een. Kun valkosipuli on riittävästi jäähtynyt, purista kynnet ulos.

Siirrä lihat pataan ja kaada niiden pellillä oleva neste ehdottomasti mukaan. Kuori ja lohko jäljellä oleva sipuli lihojen seuraksi pataan ja lisää laakerinlehdet sekä pippurit. Kaada päälle sen verran kiehuvaa vettä, että lihat lähes peittyvät ja laita pata uuniin 3 – 4 tunnin ajaksi. Testaa lihojen kypsyyttä terävällä haarukalla, cocktailtikulla tms.

Kun lihat ovat valmiin oloiset, on aika lisätä pataan lihojen joukkoon paahdetut juurekset, sipulilohkot ja valkosipulinkynnet kypsymään kokonaan. Lisää samalla kiehuvaa vettä taas niin, että kaikki ovat kutakuinkin peitossa. Anna hautua vielä 30 minuuttia ja ihana karjalainen juurespaisti on valmis.

Luuton kauriinpaisti ja perunatornit

$
0
0


Olimme jo pitkään lähes himoinneet paahtopaistia ja ajatuksena oli valmistaa sellainen hirvenlihasta. Kuinka ollakaan, sellaista ei tähän hätään ollut missään tarjolla, mutta löytyi aivan ihanat, suorastaan söpöt kauriinpaistit, jotka painoivat puolisen kiloa kappale. Aiemmin olemme laittaneet luullista kauriinpaistia, mutta nyt minulla oli tilaisuus laittaa näistä paahtopaistit. Perunatornit sopivat oikein hyvin tällaisen riistan kanssa ja perus-kurkku-tomaatti-kevätsipuli-vinaigrettesalaatti tuunattiin annokseen paremmin sopivaksi pilkkomalla joukkoon persimonia.


Kauriin paisti uunissa

2 x 500 g       luuton kauriin paisti
                      voita ruskistamiseen
3                    valkosipulinkynttä
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
0,5 – 1 L       lihalientä
muutama       timjaminoksa

Ota paistit ainakin puoli tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön ja taputtele kuiviksi. Kuumenna uuni 125°C. Kiehauta lihaliemi. Ihanneliemihän olisi itse keitetty riistaliemi, mutta sellaista ei useinkaan ole saatavissa, joten mahdollisimman hyvälaatuista lihalientä sitten vaan. Liemen määrä riippuu siitä, paljonko haluat saada siitä tehtyä paiston jälkeen kastiketta. Meillä paistinkastike on kovasti kysyttyä tavaraa, joten sitä tulee olla mieluummin enemmän kuin vähän, joten jokaisen oman maun mukaan. Kuori ja lohko valkosipulinkynnet kolmeen-neljään lohkoon kukin. Sido paistit, mikäli näyttävät kaipaavan sitä. Omani olivat siistit ja kiinteät, joten ohitin tämän vaiheen. Ruskista ne pannulla voissa ja mausta suolalla ja pippurilla. Pistä terävällä veitsellä paisteihin pieniä reikiä ja työnnä niihin valkosipulinsuikale. Työnnä paistin paksuinpaan kohtaan digitaalinen paistinlämpömittari, nosta paistit uunivuokaan ja laita uuniin. Anna niiden rauhassa paahtua noin puoli tuntia ja lisää sitten timjamit ja kuuma lihaliemi. Muista tämän jälkeen aika ajoin valella paisteja liemellä. Siitä pitävät sekä paisti että liemi. Minulla tavoitelämpötila oli 64 astetta. Kun se oli saavutettu (reilu tunti), otin paistit uunista ja käärin ne folioon vetäytymään. Liemen siivilöin tarkkaan talteen.



Paistinkastike

                      valeluliemi uunivuoasta (meille jäi 7,5 dl)
3 rkl              voita
2 - 3 rkl         vehnäjauhoja
5 cl                ***jaloviinaa (hienostelijat voivat laittaa konjakkia)
2 dl                kermaa
n. 1 tl            mustaherukkahyytelöä
                      suolaa ja pippuria tarpeen mukaan lopuksi

Kuumenna voi kasarissa. Kun voi on sulanut, lisää jauhot, sekoita ja anna niiden kypsyä ja saada väriä keskilämmöllä. Kaada sitten jallu ja paistoliemi pannulle sekoittaen samalla vispilällä. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia koko ajan sekoittaen ja lisää sitten hyytelö sekä kerma. Sekoita, kiehauta ja siirrä sivuun.


Perunatornit

6 kpl              isoa kiinteää perunaa (esim. Nicola)
75 g               sulatettua voita
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
noin 2 dl       parmesaania raastettuna
(tuoretta timjamia ja rosmariinia)

Pese perunat huolella ja viipaloi mandoliinilla 3 mm viipaleiksi. Älä kuivaa, älä huuhtele, älä liota, vaan ainoastaan sekoita perunoita isossa kulhossa sen verran että viipaleet irtoavat erilleen toisistaan. Kaada kulhoon voisula ja mausta suolalla sekä pippurilla. Sekoita kunnes kaikki viipaleet ovat kauttaaltaan suola-pippuri-voisulan peitossa. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.


Järjestä viipaleet sen jälkeen isolle lautaselle 6-8 viipaletta tiukasti vierekkäin. Raasta viipaleiden päälle parmesaania, lado seuraava kerros perunaa, sitten parmesaaniraastetta, perunaviipaleet, parmesaania jne kunnes kaikki perunaviipaleet on käytetty, viipaleiden välissä parmesaania ja tornit yhtä korkeita. Voitele metallinen uunivuoka kevyesti ruokaöljyllä ja nosta perunatornit vuokaan siten että ne ovat muutaman sentin etäisyydellä toisistaan. Laita tornien väliin kokonaisia tuoreita timjamin- ja rosmariininoksia. 

Peitä vuoka alumiinifoliolla ja laita uuniin 200 asteeseen 35 minuutiksi. Kun paistoaika on kulunut, poista folio ja kypsennä perunatorneja ilman foliota vielä 25-35 minuuttia kunnes pinnat alkavat ruskistua.


Kun on aika laittaa ruoka esille ja viipaloida paistit, kaada lihoista foliopakettiin tullut liemi kastikkeen joukkoon ja kuumenna kastike ennen tarjoilua.


Kolmas adventti: Klementiini-suklaakakkutrifle

$
0
0




Suklaa kuuluu jouluun ja näihin aikoihin myös klementiinit ovat parhaimmillaan. Mitäpä jos tänä jouluna ei tekisikään jälkiruoaksi sitä iänikuista piparkakkujäädykettä tai puolukkapavlovaa, vaan kokoaisi isoon lasikulhoon upean klementiini-suklaakakkutriflen, josta riittää herkuteltavaa isommallekin porukalle. Ja jos ei jouluksi, niin uudenvuoden jälkiruoaksi tämä on todellinen ruokapöydän kruunu. Resepti on mitoitettu noin 16 ruokailijalle.



Klementiini-suklaakakkutrifle


suklaakakkupohjaa
marinoituja klementiinejä
klementiini-konjakkisiirappia
suolapähkinäkrokanttia
suklaamoussea
kullanväristä strösseliä 


* suklaakakkupohja 
100 g tummaa suklaata
150 ml kuumaa vahvaa espressokahvia
25 g tummaa kaakaojauhetta
100 g creme fraiche
200 g vehnäjauhoa
1,5 tl ruokasoodaa
0,25 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
100 g pehmeää voita
125 g sokeria
100 g fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
2 isoa munaa (huoneenlämpöisiä)

Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Voitele iso vuoka (tässä 25 x 37 cm) ja vuoraa se leivinpaperilla.

Sulata suklaa varovasti (mikrouunissa 10-15 sec kerrallaan) ja sekoita se sitten tasaiseksi.
Anna sulan suklaan jäähtyä vähän aikaa.

Sekoita keskenään kuuma kahvi, kaakao ja creme fraiche.
Sekoita keskenään vehnäjauho, ruokasooda, suola ja kardemumma.

Vatkaa isossa kulhossa sähkövatkaimella voi, sokeri, farinisokeri ja vanijasokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitten munat yksi kerrallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lopuksi vatkaa joukkoon sulatettu suklaa.

Lisää taikinaan ensin kolmannes jauhoseoksesta, sitten puolet nesteestä, kolmannes jauhoseoksesta, toinen puoli nesteestä ja viimeksi loppu jauhoseos. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes taikinaan painettuun tikkuun ei enää tartu mitään. Anna kakkupohjan jäähtyä ensin vuoassaan puolisen tuntia ja sen jälkeen ritilän päällä kunnes se on kokonaan jäähtynyt.

* marinoidut klementiinit ja klementiini-konjakkisiirappi
6 dl sokerilientä *)
sokeriliemi:
600 g  sokeria
500 g  vettä
50 g  glukoosisiirappia

Kaada sokeri, vesi sekä glukoosisiirappi kattilaan ja keitä sokeriliemeksi. Sekoita ainekset hyvin ja kun liemi alkaa poreilla, anna sen kiehua matalahkolla lämmöllä noin 104-asteiseksi. Tähän kuluu aikaa noin 15-20 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä sokeriliemi ennen käyttöä.

3 klementiinin kuori ja mehu
5 cl konjakkia
ripaus suolaa
12-15 pientä kivetöntä klementiiniä viipaleina (3-4 viipaletta/hedelmä)

Sekoita hiukan lämpimän sokeriliemen joukkoon konjakki, suola, klementiininkuoriraaste sekä klementiinimehu ja sekoita hyvin. Kuori pikkuklementiinit ja viipaloi runsaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet (ei pääpaloja) laakeaan kulhoon ja kaada kerrosten väliin siirappia. Anna klementiinien marinoitua vähintään yön yli jääkaapissa.


* suolapähkinäkrokantti
180 g sokeria
3 rkl vettä
180 g paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä

Kaada kattilaan sokeri ja vesi ja kuumenna kunnes sokeri alkaa saada väriä. Kun sokeri on vaalean meripihkan sävyistä, lisää joukkoon suolapähkinät ja sekoita. Keitä koko ajan sekoittaen vielä sen verran että sokeri muuttuu tummanruskeaksi, mutta ei ihan vielä palaneeksi. Kaada seos uunipellille silikonimaton päälle ja tasoita jäähtymään.


* suklaamousse
250 g maitoa
250 g kuohukermaa
100 g keltuaisia
50 g sokeria                        > creme anglaise

250 g tummaa suklaata
150 g fraiche kermaa (Arla)
100 g kuohukermaa            > suklaaganache

Kuumenna maito ja kerma kattilassa. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kaada kuuma kermamaito keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kaada seos sitten takaisin (vesihaude)kattilaan ja kuumenna vatkaten matalahkolla lämmöllä sen verran että kastike saostuu. Kastikkeen tavoitelämpötila on 75-80 astetta, jolloin se on valmista.Varo kuumentamasta liikaa ettei keltuaisista tule munakokkelia. Siivilöi seos ennen käyttöä.

Laita mikronkestävään astiaan kerma, fraiche kerma sekä suklaa ja kuumenna muutaman kerran sen verran että suklaan saa sulatetuksi kerman joukkoon. Kuumenna pienellä teholla vain vähän aikaa kerrallaan ja sitten sekoita. Jos suklaata kuumentaa liikaa, se muuttuu ryynimäiseksi ja silloin se on pilalla.

Yhdistä creme anglaise suklaaganachen joukkoon, jäähdytä jääkaapissa ja siirrä sitten pursotuspussiin.



Kaikki triflen komponentit kannattaa valmistaa edellisenä päivänä ja koota niistä jälkiruoka kulhoon vasta muutamaa tuntia ennen tarjoilua, jolloin triflen maut ovat tarjoiluhetkellä parhaimmillaan eikä kakkupohja ole ehtinyt vetistyä.

Kokoa trifle isoon lasikulhoon (otsikkokuva: Mari Aaltonen). Pohjalle suklaakakkua, kostutus klementiini-konjakkisiirapilla, klementiiniviipaleita vuoan reunoille että näkyvät ulospäin, sitten suklaakakun päälle klementiinisiirappia, suklaamoussea, suolapähkinäkrokanttia ja klementiiniviipaleita jne jne. Päällimmäiseksi suklaamousse, muutamia klementiiniviipaleita, suolapähkinäkrokanttia ja kullanväristä strösseliä. Tämän voi koota myös annoksittain laseihin, mutta iso kulho on paljon näyttävämpi ja siitä jokainen saa lusikoida lautaselleen juuri sopivaksi katsomansa annoksen.

Juomasuositus:
Taylor's 10 year old tawny port



pipari + suklaa + marenki = ihana pikkuherkku

$
0
0


Kun ei näin joulun alla osaa päättää tekisikö pipareita vai marenkia, valinta osuu siihen joka on vaivattomampi. Varsinkin, kun perhepäivälliselle valmistamastani klementiini-suklaakakkutriflestä sattui sopivasti jäämään ylimääräisiä valkuaisia.

Marengin ja piparin reseptit voi sopivilta osin yhdistää ja tehdä hybridipikkuleipiä, jotka tunnetaan myös nimellä ”forgotten cookies” (niihin tarvitaan myös suklaata). Ulkonäöltään ne muistuttavat epäonnistuneita marenkeja ja tavallaan ne sellaisia ovatkin. Näiden paisto tapahtuu uunissa ensin hetken aikaa korkeassa lämpötilassa, minkä jälkeen uuni sammutetaan ja pikkuleivät ”unohdetaan” uuniin. Siellä ne saavat rauhassa odotella, jäähtyä ja halkeilla vähintään kahdeksan tuntia niin että uunin luukkua ei avata ennen kuin pikkuleivät otetaan uunista pois.

”Unohtuneiden pikkuleipien” makua voi säätää haluamallaan tavalla ja tällä kertaa minä maustoin ne joulun hengessä piparimaustesekoituksella. Siitäkin huolimatta, että joka vuosi jaksan valittaa siitä, miten kaikki joulun alla julkaistut reseptit on "todella omaperäisesti" maustettu piparkakkumausteella; leivonnaiset, jälkiruoat, jäätelöt, teet, kahvit, laatikot, sillit, sipulihillot, pikkelssit, jopa joulupossu! Ja olenpa kuullut jonkun lisänneen piparkakkumaustetta rosolliin ja graaviloheenkin... Koskahan joku keksii piparkakun tuoksuisen hyasintin?


”Forgotten cookies” eli joulun piparimarengit

2  ison kananmunan (koko L) valkuaiset (= noin 80 g)
¼ tl  valkoviinietikkaa

100 g  valkoista kidesokeria
40 g  fariinisokeria
pikkuripaus suolaa
⅙ tl  jauhettua kanelia
⅙ tl  jauhettua inkivääriä
⅙ tl  jauhettua kardemummaa
⅙ tl  jauhettua neilikkaa

3 kpl  Fazerin maitosuklaa-valkosuklaapatukoita à 38 g (= 114 g)



Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (165 kiertoilma).
Sekoita huolella keskenään kaikki kuivat aineet ja mausteet. Ohjeen ⅙ tl saattaa tuntua tarpeettomalta nillitykseltä, mutta kokeiltuani yhden satsin ¼ tl määrillä se oli aivan liian mausteista, joten siitä pitää vähän vähentää ettei mausteet hyökkää päälle.
Leikkaa suklaapatukat veitsellä pieniksi muruiksi.



Laita isoon kulhoon valkuaiset sekä valkoviinietikka ja ala vatkata niitä sähkövatkaimella. Lisää sokeri-mausteseosta vähän kerrallaan ja vatkaa keskinopeudella kunnes aineksista on muodostunut tanakka vaahto. Lopuksi sekoita suklaamurut huolella marengin joukkoon.


Laita ritilälle/uunipellille silikonimatto tai leivinpaperi ja nostele sille tasakokoisia marenkikokkareita kahden lusikan avulla. Kokkareita pitäisi tulla noin 20-25 kpl. Laita sitten marengit uuniin ja paista niitä noin 6-7 minuuttia 180 asteessa. Käännä sitten uunin lämpö kokonaan pois ja avaamatta luukkua anna pikkuleipien valmistua jäähtyvässä uunissa vähintään kahdeksan tuntia. Nämä on hyvä tehdä vaikka illalla ja jättää jäähtymään, jolloin aamulla uunissa on odottamassa herkulliset piparimarengit.

Lohi-fenkoli-appelsiinisalaatti

$
0
0

Mikä tahansa kala (ja erityisesti lohikala), fenkoli ja appelsiini ovat keskenään tosi toimiva makuyhdistelmä. Kun niistä sekoittaa salaatin, se sopii niin arkipäivän lounaaksi kuin joulupöytäänkin, ja näin jouluaikaan appelsiinin voi korvata vaikka parilla satokauden klementiinillä. Fenkolin maku korostuu fenkolinsiemenillä maustetulla viinietikkakastikkeella ja viimeistelemällä salaatin fenkolin vihreillä töyhdöillä.



Lohi-fenkoli-appelsiinisalaatti
(lounasta kahdelle)

1  iso fenkoli
1  iso appelsiini
1  pieni punasipuli
6  retiisiä
1  avokado + tilkka limettimehua
muutama kourallinen rucolaa
3 rkl  suolapaahdettuja ja kuorittuja pistaaseja
150 g  graavilohta

1 tl  valkoviinietikkaa
2 tl  limettimehua
2 rkl  oliiviöljyä
¼ tl  fenkolinsiemeniä
½ tl  hunajaa
½ tl karkeaa merisuolaa 
10  mustapippuria

Huuhtele rucolat ja jätä ne kuivahtamaan. Murskaa morttelissa fenkolinsiemenet, merisuola sekä mustapippurit. Sekoita kaikki viinietikkakastikkeen ainekset keskenään. Viipaloi fenkoli, retiisit sekä punasipuli noin 1,5 mm ohuiksi viipaleiksi. Kuori appelsiini veitsellä ja viipaloi se. Halkaise avokado, poista kivi, purista päälle hiukan limettimehua ja viipaloi puolikkaat. Leikkaa pistaasit veitsellä hiukan pienemmiksi paloiksi. Viipaloi graavilohi ja leikkaa se suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kokoa salaatit suoraan lautasille ja viimeistele viinietikkakastikkeella sekä fenkolien vihreillä töyhdöillä.


Neljäs adventti: Fudgelumipallot kahvipöytään

$
0
0

Fudge on ihan täydellinen joulukarkki. Useimmiten teen tällaiset pikafudget suklaasta ja kondensoidusta maidosta, mutta tänä vuonna jouduin olosuhteiden pakosta muokkaamaan reseptiä vain huomatakseni, että siitä - yllätys yllätys - tulikin paljon mielenkiintoisemman makuista. Kondensoitu maito oli nimittäin kaupasta loppu ja jouduin ostamaan kondensoitua kookosmaitoa. Kondensoitu kookosmaito on paljon keltaisempaa kuin tavallinen kondensoitu maito ja lopputuloksena oli jonkin verran makeampaa ja pehmeämpää fudgea kuin ennen, mutta oikein hyvää, varsinkin näillä mausteilla.

pssst... Tätä ehtii vielä tehdä joululahjaksi.


Ihan paras joulufudge

1 tölkki  (=noin 398 g) kondensoitua kookosmaitoa
4 levyä  (= 4x145 g) eli noin 600 g valkosuklaata
1 rkl raastettua klementiininkuorta
150 g  (pussi kokonaisia eli) noin 80 g kuorittuja suolapaahdettuja pistaaseja rouhittuna
80 g  kuivattuja karpaloita hienonnettuna
noin 1-2 dl tomusokeria

Leikaa veitsellä ihan pieneksi silpuksi suolapaahdetut pistaasit sekä kuivatut karpalot. Raasta klementiineistä sen verran kuorta että sitä tulee ruokalusikallisen verran. Sekoita nämä ainekset keskenään.

Laita kulhoon kondensoitu kookosmaito sekä hienonnettu valkosuklaa ja lämmitä näitä mikrouunissa sen verran että valkosuklaa alkaa sulaa. Sekoita massaa ja kuumenna ihan lyhyen aikaa vielä kerran tai kaksi kunnes massa on niin lämmintä että valkosuklaan saa sekoittamalla kokonaan sulamaan joukkoon. Sekoita massaan sitten raastettu klementiininkuori, hienonnetut karpalot sekä rouhitut suolapaahdetut pistaasit. Tasoita fudge kelmulla vuorattuun alumiinivuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Seuraavana päivänä leikkaa jähmettynyt fudge tasakokoiksiksi paloiksi ja pyörittele ne palloiksi. Kierittele pallot tomusokerissa ja laita tarjolle. Jos et tarjoile niitä heti, voit säilyttää niitä pari viikkoa jääkaappissa tai muutamia viikkoja pakastimessa. Kierittele fudgepallot tomusokerissa ennen tarjoilua jolloin niistä tulee ”lumipalloja”.

Joulutervehdys

$
0
0

♥ Rokkaavaa ja piparinmakuista joulua kaikille toivottaa epätrendikkään keittiön väki ♥

M & Tuplaespresso


Brenda Lee; Rockin' Around the Christmas Tree

Joulukeittokirja 2019 on kokoelma parhaita liharuokia

$
0
0

Tänä vuonna epätrendikkään ruokablogin parhaista resepteistä koostettu keittokirja on järjestyksessä jo seitsemäs ja kirjan aiheena liharuoka.

Kirja sisältää 59 reseptiä naudanlihasta, possusta, lampaasta ja broilerista – jotka lihat ovat ainakin vielä toistaiseksi sallittuja raaka-aineita ruoanvalmistuksessa. Mikäli tulevaisuudessa sattuisi olemaan toisin, tämä keittokirja toimii silloin ainakin historiateoksena siitä, millaisia herkkuja aidosta lihasta on joskus valmistettu.

Katsaus kuluneen vuoden parhaisiin resepteihin

$
0
0


Selailin kuluneen vuoden reseptejä ja poimin tähän omasta mielestäni vuoden parhaat.
Paljon on kokattu kausiruokaa, joka maistuu maukkaimmalta juuri tiettyyn aikaan vuodesta, kuten made tai sorsa tai kotimaiset omenat. Osa resepteistä on lainattu kauempaa, jopa ihan eri mantereilta. Eipähän tällä ruokavaliolla ainakaan voi valittaa että ”aina sitä samaa ruokaa, miksei edes joskus jotain uutta”. Klikkaamalla tekstiä pääset reseptipäivitykseen.










huhtikuu
Panuchos















syyskuu
Sorsakeitto






marraskuu
Takoyaki





Uudenvuoden juhlaruokaa, viime hetken reseptit

$
0
0


Keskiviikkona täytyy taas opetella kirjoittamaan uusi vuosiluku. Mikäli joku vielä pähkäilee uudenvuoden tarjottavien kanssa, tässä muutamia sellaisia suolaisia ja makeita reseptejä jotka ehtii vielä helposti toteuttamaan. Alkuun on ruokia, joilla ainesmääriä tarpeen mukaan lisäämällä ruokkii isonkin porukan ilman erityistä pipertämistä. Lopussa naposteltavia ja jälkiruokia, jotka ovat vähän työläämpiä, mutta eivät kuitenkaan erityisen vaikeita valmistaa. Pääset reseptiin klikkaamalla ruoan nimeä.








































Uusi vuosi 2020 ja uudenvuodenlupauksista...

$
0
0

Näin vuoden vaihtuessa monet tekevät hyviä uudenvuodenlupauksia, kuka lupaa lopettaa tupakoinnin, kuka laihduttaa, kuka aloittaa kuntosalitreenit, kuka viettää ainakin tipatonta tammikuuta jne jne. Useimmat uudenvuodenlupaukset on tehty varmaan ihan tosissaan. Kunnes… muutaman viikon, tarmokkaimmilla ehkä parin kuukauden, kuluttua kaikki jatkuu taas kuten ennenkin. On kuitenkin yksi uudenvuodenlupaus, joka on makdollinen, jopa suorastaan helppo pitää. Voi luvata olla koskaan enää tekemättä uudenvuodenlupauksia.


Hyvää ja maukasta uutta vuotta 2020

toivottaa M & Tuplaespresso

Osterit "Rockefeller" oli uudenvuodenaaton alkuruoka

$
0
0


Jos osterit olisivat halvempia (paljon halvempia!), voisin syödä niitä vaikka päivittäin. Nyt ne ovat vain juhlapyhien herkkua, ja todella harvoin silloinkin. Monet sanovat etteivät pidä ostereista, koska ne ovat niljakkaita ja maistuvat merivedeltä. Mutta hyvänen aika, eihän niitä ole pakko syödä suoraan kuoresta! Useimmat meistä paistavat lihankin eivätkä syö pihviään raakana. Ostereille on lukuisia hyviä reseptiä ja tässä yksi parhaista, klassikko ” Oysters Rockefeller ”. Vihreän, maltillisesti maustetun yrttiseoksen alle gratinoidut osterit saavat ennakkoluuloisimman rakastamaan ostereita. Itse asiassa näistä tuli niin hyviä, että vaikka itse kehunkin, tämän reseptin perusteella myönnän epätrendikkäälle keittiölle suoraan kaksi Michelin-tähteä ;)

Kannattaa kokeilla! Reseptin kuorrutteesta riittää tusinalle osterille.


Monessa rockefeller-reseptissä neuvotaan käyttämään yhtenä raaka-aineena pinaattia. Gratinointiseoksessa se alkuperäinen vihreä ainesosa ei kuitenkaan ole pinaatti, vaan persilja, joten meilläkään tähän reseptiin ei kuulu pinaatti. Lisäksi teimme gratiinista suhteellisen tasaista massaa, mistä syystä ainesten maut ovat paremmin tasaantuneet ja ostereita on muutenkin miellyttävämpi syödä. Jotkut paistavat näitä ostereita jopa 10 minuuttia, mutta kun tehdään pelkkä gratinointi, osteri ei ehdi kypsymään ja sen maku pysyy (meidän mielestämme) parempana.




Osterit Rockefeller

12 osteria
suolaa patjaksi ostereiden alle


60 g voita
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattuja tai 1 rkl tuoreita sellerinlehtiä hienonnettuna
puolikas (noin 150 g) fenkolia
2 kevätsipulia varsineen
ripaus suolaa


1,5 rkl Pernod’ia tai jotain muuta anisviinaa
1 rkl hienonnettua tuoretta ranskalaista rakuunaa
4 dl hienonnettua tavallista persiljaa
valkopippuria myllystä
2 tl tuoretta sitruunan mehua

noin 1 dl Panko -korppujauhoja tai 2 kuivattua paahtoleipäviipaletta

situunaviipale jokaiselle ruokailijalle



Kuori sipuli ja hienonna se pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Irrota fenkolista vihreät töyhdöt persiljan joukkoon. Halkaise fenkoli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä sipuli, valkosipuli, fenkoli sekä kevätsipulit keskenään samaan kulhoon.

Hienonna rakuuna, persilja sekä fenkolin töyhdöt keskenään samaan kulhoon.

Jos käytettävissä ei ole panko -korppujauhoa, leikkaa reunat pois paahtoleipäviipaleista. Leikkaa leivät sitten parin millin kuutioiksi pieneen kulhoon.

Sulata voi kasarissa ja lisää sipulifenkoliseos. Hauduta aineksia noin 10-15 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää suola ja sekoita. Jäähdytä seosta hetki ja kaada se sitten monitoimikoneen (kutterin) kulhoon ja silppua ainekset kohtalaisen tasaiseksi massaksi. Lisää Pernod sekä vihersilppu ja käynnistä kone hetkeksi uudelleen. Mausta seos sitruunamehulla sekä valkopippurilla ja tarkista suolan riittävyys, mutta muista että ostereissa itsessäänkin on suolaa merivedestä.


Laita uuni lämpiämään suurimmalle grillivastusteholle. Avaa osterinkuoret, leikkaa poikki ”jalka” jolla osteri on kiinnittynyt kuoreensa ja nosta osterit kuorissaan uunivuokaan suolapedille (ei maustamisen takia, vaan sillä tavalla ne pysyvät suorassa ja liemi tallessa). Sekoita leipämurut vihreään gratiiniseokseen ja jaa seos tasan ostereiden päälle. Gratinoi ostereita uunin (toiseksi) ylimmällä tasolla muutaman (3-5) minuutin ajan kunnes gratiini on hiukan ruskistunut.

Tarjoile osterit heti sitruunaviipaleen kanssa. Osterit syödään osterihaarukalla ja liemi ryystetään suoraan kuoresta. Koska me(kään) emme omista osterihaarukoita, pieni teelusikka käy ruokailuvälineeksi ihan yhtä hyvin.

Jos nyt kokeilet varovasti valmistaa 1-3 ”rockefellerosteria” ruokailijaa kohden, voi olla että ensi kerralla varaat kokonaisen tusinan kahdelle vain todetaksesi, että sekin oli ihan liian vähän…


Vuoden ensimmäinen oikea ruokasalaatti

$
0
0

Kun joulun, uudenvuoden ja ehkä loppiaisenkin kokkaamiset on saatu päätökseen, on aika käydä ostamassa kaupasta jotain sellaisia aineksia, joista valmistuu hyvää ruokaa ilman sen isompaa työtä, ja joilla mauilla ei ole mitään tekemistä ainakaan jouluruokien kanssa. M:n ideoima ruokaisa ja maukas salaatti toimii oikein hyvin päivällisenä eikä se edellytä muuta kuin pilkkomisen vaivan. Tässä resepti neljän hengen broilerisalaattiin. Lihana käytimme broilerin koipilihaa, sillä se on paljon mehevämpää kuin rintaliha. Sinihomejuusto antaa salaatille sopivaa kermaisuutta. Jos jostain syystä annos sittenkin tuntuu liian pieneltä, sen seuraksi voi vaikka paahtaa leipää.


Ruokaisa broilerisalaatti

150-200 g  salaattisekoitusta (rucola/vuonankaali/punamangoldi/punajuurenlehti)
4  grillattua broilerinkoipea
100 g  ilmakuivattua kinkkua (parmankinkku tai vastaava)
1  pieni cantaloupemeloni
1  iso päärynä
2  persimonia
150 g  sinihomejuustoa
3  kevätsipulia
1 dl  pähkinäsekoitusta (hassel/maapähk/pistaasi/cashew)

vinaigrette:
1 rkl  omenaviinietikkaa
1 rkl  sitruunamehua
0,5 dl  hyvää oliiviöljyä
2 tl  hunajaa
1 tl  suolaa
mustapippuria myllystä

Perkaa lihat lämpiminä broilerinkoivista ja leikkaa ne suupalan kokoisiksi. Huuhtele salaattisekoitus ja jätä se siivilään valumaan. Leikkaa kaikki muutkin ainekset salaattin sopiviksi paloiksi. Sekoita vinaigrettekastikkeen ainekset keskenään. Kokoa salaatti ja valuta vinaigrette sen päälle.


Mango-kookospannacotta

$
0
0


Ennen joulua siivotaan koti ja joulun/uudenvuoden jälkeen keittiön kaapit. Pakastimeen täytyy vähitellen alkaa raivata tilaa uudelle satokaudelle ja muutenkin kerran vuodessa pitäisi muistaa käydä läpi kaikki ryynit, jauhot ja mausteet. Samalla kannattaa tsekata leivontatarvikkeiden kunto. Minä onnistuin ennen joulua pilaamaan yhdet piparit käyttämällä koristeluun eltaantuneita strösseleitä. Aivan, niissäkin on parasta ennen –päivä ja nekin voivat mennä pahaksi, puhumattakaan pähkinöistä ja manteleista, jotka eivät aina kestä edes siihen parasta ennen –päiväykseen asti. Kaappien siivouksesta oli nyt se hyöty, että sieltä löytyi pieniä määriä käyttökelpoisia aineksia, jotka sopivat todella hyvin yhteen. Jogurtista, mangososeesta ja kookosmaidosta tuli oikein hyvä jälkiruoka. Pieniin, vain noin yhden desilitran vetoisiin laseihin annosteltuna niistä tuli kuusi annosta.



Hedelmäinen pannacotta

2,5 dl maustamatonta jogurttia
2 dl kookosmaitoa
2 dl mangososetta (bonne)
0,5 tl vaniljauutetta
2 rkl sokeria

6 g liivatelehtiä (3-3,5 kpl)

vadelmia


Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin viideksi minuutiksi.

Sekoita pienessä kattilassa jogurtti, kookosmaito, mangosose, vaniljauute sekä sokeri ja kuumenna lähes kiehumispisteeseen. Muista sekoitella välilläkin, ettei keitos pala pohjaan.

Ota keitoksesta muutama ruokalusikallinen erikseen pieneen kuppiin. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet tähän pieneen määrään nestettä. Vispaa sitten liuotetut liivatteet huolella kattilan sisältöön. Anna pannacottaseoksen jäähtyä 15-20 minuuttia ja sekoita se vielä huolella pohjia myöten ennen kuin kaadat sen annoskulhoihin. Laita annokset jääkaappiin hyytymään 3-4 tunniksi ennen tarjoilua. Viimeistele annokset vadelmilla.


No nyt se on loppu, siis joulu!

$
0
0

Vanhan sanonnan mukaan ”hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi” eli nyt viimeistään pitäisi jouluruokien olla syöty ja joulun muutenkin ohi. Alkuvuoden perinneruoka monissa perheissä on hernesoppa. Vaikka tölkkikeitto on halpaa ja helppoa ruokaa, ei hernekeiton tekeminen itsekään ole mitenkään vaikeaa. Jotkut upottavat loppiaisen/Nuutinpäivän hernekeittoon joulukinkunjämät. Me olemme vuosien saatossa oppineet ostamaan sen kokoisen kinkun, että se on syöty viimeistään uutenavuotena, joten hernesoppaa varten hankimme paljon maukkaamman vaihtoehdon: savustetun possunpotkan. Hernesoppareseptimme on ihan blogin alkuajoilta, vuodelta 2013, eikä se ole siitä juuri miksikään muuttunut, mutta tässä kuitenkin uusinta yleisön pyynnöstä. Ekstrana isännän makea ja väkevä joulusinappiresepti. Jälkiruoaksi tietysti pannukakkua ja marjoja.



Perinteinen hernekeitto

1 kg               kuivattuja herneitä
5 l                  vettä
2                    sipulia
2 tl                 maustepippureita
2                    laakerinlehteä                 
2 tl                 kuivattua meiramia
1 rkl               suolaa
1                    savustettu possunpotka (sahattuna neljään osaan eli pitkittäin ja poikittain)

viimeistelyyn
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna pieniksi kuutioiksi
kotitekoista sinappia
tuoretta meiramia

Kaada herneet isoon kattilaan ja vesi niiden päälle. Liota herneitä vähintään 12 tuntia ennen kuin alat keittää niitä.

Kun keitto alkaa kiehua, kuori pinnalle mahdollisesti noussut vaahto (aina sitä ei tule). Keitä puoli tuntia, minkä jälkeen lisää joukkoon karkeasti pilkotut sipulit ja mausteet, sekoita ja anna kiehua toisen puolituntisen miedolla lämmöllä. Lisää sen jälkeen possunpotkan palat ja keitä soppaa niin kauan kunnes lihat irtoavat luista eli suunnilleen tunnin verran. Kalasta potkanpalat pois kattilasta, poista kamara sekä luut, pilko lihat ja palauta lihat takaisin kattilaan. Tarkista herneiden kypsyys ja jos on tarpeen, anna porista hiljalleen vielä vähän aikaa. Tarkista suolan määrä, sekoita ja kauho hernerokka lautasille.

Viimeistele annos lautasella sinapilla, sipulikuutioilla sekä tuoreella meiramilla.




”Isännän joulusinappi” valmistuu nopeasti eikä pala kuumennettaessa pohjaan, sillä tätä ei edes kuumenneta! Tätä on tehty aina jouluksi ja käytetty kinkun kuorruttesseen, se maistuu hyvältä kinkkuviipaleen päällä ja joulun jälkeen sopii erinomaisesti perinteisen hernekeiton kanssa. Tässä on sekoitussuhteet yhteen erään, ja kerto- tai jakolaskun avulla sinappia valmistuu sopiva määrä.

Makea ja väkevä ”karkea” joulusinappi

1 dl                Colman'sin sinappijauhetta
3 dl                kidesokeria
n. 0,5 tl          hienoa merisuolaa
                      kiehuvaa vettä
n. 1 tl            väkiviinaetikkaa
n. 1 rkl          neutraalia öljyä (esim rypsi)

Sekoita lasi-tai keramiikkakulhossa sinappijauhe sekä sokeri. Tämä käy kätevästi pallovispilällä. Lisää suola ja sen jälkeen kiehuvaa vettä vähän kerrallaan, ettei sinapista tule liian löysää. Se tapahtuu hetkessä. Ensin siis 0,5 dl ja sekoitus, sitten ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes sinappi on sopivan notkeaa. Kuuma vesi sulattaa osan sokerista ja siksi seoksen löystyminen saattaa yllättää. Kaikki sokeri ei sula eikä sen kuulukaan, ja siksi tämä sinappi on ”karkeaa” eli rouskuu vähän hampaissa. Lisää sitten vielä öljy ja etikka, vispaa kunnolla ja purkita.


Pieni jälkiruokapannukakku

2,5 dl             vehnäjauhoa
0,5 tl              suolaa
3                    munaa
5 dl                maitoa
2 rkl              sokeria
30 g               voisulaa

Sekoita kulhossa jauhot sekä suola. Riko joukkoon munat ja sekoita. Lisää maitoa koko ajan vatkaten siten, että taikinaan ei muodostu kokkareita. Lisää lopuksi sokeri ja sekoita huolella. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen, vuoraa noin 20 x 30 cm uunivuoka leivinpaperilla. Sekoita pannaritaikinan joukkoon voisula ja kaada taikina vuokaan. Paista pannukakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Karitsanposkia ja vol au vent

$
0
0

Sulatin pakasteesta viimeisen paketin viime keväänä tarjouksesta hankittuja karitsanposkia. Edelliset posket nautittiin perunamuusin kanssa, mutta nyt oli tarpeen keksiä niistä jotain uutta. Uunissa hitaasti haudutetut posket tarjottiin nyt kermaisen pinaattimuhennoksen ja gremolatan kanssa voitaikinapesästä eli lehikäisestä eli ranskalaisittain vol-au-vent. Määrästä tulee tarvittaessa kymmenen annosta. Mikäli lehikäisiä tehdään vähemmän, kuten meillä vain neljä annosta, lopuista aineksista saa tehdyksi seuraavana päivänä aivan ihanan pastakastikkeen.

Tämän ruoan kohdalla pitää todellakin paikkaansa, että aika on rahaa. Nimittäin säästettyä rahaa. Pääraaka-aine elikkä siis ne karitsanposket eivät olleet hinnalla pilattuja, maksoivat silloin tarjouksessa muistaakseni peräti vain € 5,90 /kg. Kilon paketissa karitsanposkia on 35-36 kappaletta sellaisia pikkusipulin kokoisia lihanpaloja. Paloissa on rasvaa sekä jänteitä, mutta rasvat ja sidekudokset sulavat olemattomiin pitkän haudutuksen aikana. Kun niiden kypsyttelyyn uhraa  aikaa ja samalla antautuu viekoittelevien tuoksujen valtaan tuntikausiksi, saa palkkioksi herkkua, joka pärjää maussa ja mureudessa vaikka wagyupihville joka myös Koben härkänä tunnetaan. Kilohinnassa pitäisi kuitenkin pilkun paikkaa muuttaa pykälän tai parin verran.


Haudutetut karitsanposket

1 kg               karitsanposkia
2                    porkkanaa
1                    sipuli
1                    varsisellerin varsi
                      öljyä ruskistelemiseen
ripaus            suolaa
2                    solo valkosipulia
1                    kanaliemikuutio
3 dl                punaviiniä
                      vettä
½                   ruukkua timjamia
1 rkl              kokonaisia mustapippureita
2                    laakerinlehteä

Laita uuni lämpiämään 200°C:een. Ruskista posket useammassa erässä pannulla ja siirrä ne kannelliseen pataan. Mausta ripauksella suolaa. Kuullota samalla pannulla myös sipuli ja ota hieman väriä porkkanalle ja sellerille. Siirrä nekin pataan ja kiehauta 2-3 desilitraa vettä ja liemikuutio pannulla sitä välillä huuhtomatta. Lisää liemeen punaviini, valkosipulit, laakerinlehdet sekä mustapippurit. Laita timjaminoksat pataan lihojen päälle ja kaada liemi pannulta niin, että lihat ovat juuri peitossa. Lisää vettä tarvittaessa. Sulje kansi ja anna hautua uunin lämmössä rauhassa 2 tuntia. Pienennä lämpö 150°C:een ja anna muhia toiset 2 tuntia. Pienennä taas lämpöä, nyt 120°C:een ja anna vielä hautua 2 tuntia. Nyt voit nostaa padan uunista ja nostaa uunin lämmön 225° C:een voitaikinapesien paistamista varten. Poimi lihat padasta ja pidä ne lämpiminä. Siivilöi padassa oleva liemi kastikkeeksi.

Tarjoiltaessa lusikoi voitaikinapesien pohjalle pinaattimuhennosta, muhennoksen päälle muutama karitsanposki sekä tilkkanen lientä ja viimeistele annokset gremolatalla.

Ne lihat ja neste, joita ei nyt tarvita lehikäisannoksiin, laitetaan jääkaappiin odottamaan. Kuori seuraavana päivänä jäähtynyt rasva pois liemen päältä, kuumenna liemi kattilassa, lisää joukkoon 1 dl kermaa ja kiehauta kastikkeeksi. Revi posket kahdella haarukalla riekaleiksi ja lisää kastikkeen joukkoon lämpiämään. Yhdistä keskenään pinaattimuhennoksen ja gremolatan tähteet. Tarjoile pastan kanssa.


Kermainen pinaattimuhennos

1 kpl              pieni salottisipuli
1 rkl              voita
1 tl                dijon sinappia
2 dl                (ruoka)kermaa
250 g             tuoretta pinaattia
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Kuori ja hienonna salottisipuli. Kuumenna voi pannulla ja kuullota siinä sipulikuutiot. Lisää sinappi sekä ruokakerma ja kiehauta. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Laita isoon kattilaan vettä kiehumaan. Lisää veteen hiukan suolaa ja ryöppää pinaatit kiehuvassa vedessä. Valuta pinaatit siivilässä ja painele niitä niin että pinaatista poistuu mahdollisimman paljon vettä. Siirrä ryöpätyt ja valutetut pinaatit blenderiin tai kutterin kulhoon ja surauta soseeksi. Lisää sipuli-kermaseos ja soseuta vielä vähän aikaa. Tarkista suolan ja pippurin riittävyys.


Gremolata

2 kpl              sitruuna
2 dl                hienonnettua (kähärä)persiljaa
3 kpl              valkosipulinkynsiä

Raasta sitruunoiden keltainen kuori, hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita kaikki ainekset keskenään.


Vol au vent


paketti           voitaikinalevyjä (500 g)
1                    kananmuna



Leikkaa hiukan sulaneista voitaikinalevyistä tarvittava määrä (2-10) neliötä. Asettele taikinalevyt uunipellille leivinpaperin päälle. Viillä terävällä veitsellä jokaisen taikinalevyn ympäri yhtäjaksoinen viilto, joka ei ulotu aivan pohjaan asti. 



Sivele pinta vatkatulla kananmunalla. Paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia kunnes taikina on kauniisti ruskistunut ja hyvin kohonnut. Otettuasi lehikäiset ulos uunista leikkaa viiltokohdat auki ja paina levyn keskusta alas, jolloin paistetusta voitaikinasta muodostuu pieni pesä.

Venäläiset blinit

$
0
0
Suomalainen blini on paksu kiekko, vähän kuin amerikkalainen pancake. Venäläinen ei sitä unissaankaan nimittäisi bliniksi. Suomalainen blini muistuttaa enemmänkin sellaista pannukakkua, josta venäläinen käyttää nimeä oladyi. Venäläiselle blini on iso ja mahdollisimman litteä, kuin ranskalainen crepe, ja todennäköisesti sen muoto onkin saanut vaikutteita ranskalaisesta keittiöstä. Etnisen keittiön globalisaatio kun ei suinkaan ole mitään viime vuosikymmenten keksintöä, vaan jo 1600-luvulla Pietari Suuren ja muiden sikäläisten merkkihenkilöiden keittiössä häärivät ranskalaiset kokit. On hyvin ymmärrettävää että aikana, jolloin venäläinen ylimystö puhui keskenään mieluummin ranskaa kuin venäjää, monet ranskalaiset ja muut länsieurooppalaiset raaka-aineet ja reseptit löysivät pysyvästi paikkansa venäläisestä ruokapöydästä.

Päätin kerrankin yrittää paistaa aitoja venäläisiä blinejä. Valitettavasti kreppitaso lakkasi lopullisesti toimimasta (miksei koskaan muista että ikinä ei pidä ostaa sitä halvinta mallia!!!!) ja jouduin käyttämään tavallista lettupannua, jolla ei mitenkään saa aikaan niin läpinäkyvän ohuita kreppejä kuin oikealla kreppipannulla tai paistotasolla. Ehkä nämä ovat sitten blini(ish) eli hyvä yritys? Paistinpannun koosta riippuen annoksesta tulee vähintään 12 bliniä. Näiden kanssa tarjosin smetanakermavaahdolla aateloitua mateenmätiä sekä punasipulia ja tilliä, mutta myös erilaiset makeat hillot sopivat nautittaviksi tattariblinien päällisinä. Lakat ja kermavaahto on ihan ykkösjuttu.


Venäläiset blinit

6 dl  maitoa
30 g  tuorehiivaa
1 tl  sokeria
175 g  tattarijauhoa
80 g  vehnäjauhoa
2 dl  olutta (lager tai pils)
1,5 tl  suolaa
4  keltuaista
4  valkuaista

paistamiseen:
runsaasti kirkastettua voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri sekä jauhot siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan hapantua huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia. Alussa sekoittele taikinaa puolen tunnin välein, ettei se kupli liikaa ja yritä kiivetä kulhosta pöydälle.

Lisää blinitaikinan joukkoon olut, suola sekä keltuaiset ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto blinitaikinan joukkoon.

Kuumenna 500 g voita kattilassa täysin sulaksi ja anna heran painua pohjalle. Hetken kuluttua kaada puhdas voi varovasti toiseen astiaan, mitä sitä on helppo käyttää paistamiseen.

Kuumenna kreppipannu jonkin verran kuumemmaksi kuin jos sillä paistettaisiin tavallisia ohukaisia. Kaada pannulle lusikallinen kirkastettua voita ja kauhallinen blinitaikinaa. Yritä levittää taikina mahdollisimman ohueksi kerrokseksi pannulle. Paista ensin toinen puoli valmiiksi ja juuri bliniä käännettäessä lisää pannulle vielä toinen lusikallinen voita. Kun blini on paistettu molemmin puolin valmiiksi, nosta se isolle lautaselle odottamaan. Jatka paistamista kunnes kaikki taikina on loppu. Sekoita taikina pohjia myöten aina ennen uuden blinin paistamista ja laita blinien väliin pala leivinpaperia etteivät tartu toisiinsa.

Kun koko taikina on paistettu, blinit täytyy vielä lämmittää ja rapeuttaa pinnalta ennen tarjoilua. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Taittele blinit kolmioiksi tai kuten kuvassa, kolmeen osaan pitkittäin ja poikittain jolloin niistä syntyy eräänlaiset tyynyt. Laita blinit uunipellille ja voitele blinien pinta kirkastetulla voilla. Lämmitä uunissa kunnes voi pinnalla alkaa kuplia.

Mäti on ihan ykkösvaihtoehto blinien kanssa, mutta lisukkeita voi tarjoilla ihan oman maun mukaan.

Bouillabaisse ja suomalainen made

$
0
0


Jokaisella ravintolalla Marseillessa on oma reseptinsä kuuluisan bouillabaisse –kalakeiton valmistamiseksi. Eikä pelkästään kalakeiton, vaan joillain kuulemma keitosta on tullut bouillabaisseterriini, bouillabaissehampurilainen, tai jopa bouillabaissepirtelö. Kuulostaa siltä että jossain muuallakin kuin Suomessa vanhoja hyviä klassikoita yritetään muokata täysin tunnistamattomiksi joko ulkomuodon tai raaka-aineiden, tai jopa molempien osalta.

Joidenkin väitteiden mukaan bouillabaisse pohjautuisi kreikkalaisen kakavia –kalakeiton reseptiin ajalta noin 600 e.a.a., jolloin foinikialaiset ja kreikkalaiset asuttivat nykyisen Marseillen aluetta. Oikeasti kukaan ei tiedä sen aidon ja alkuperäisen bouillabaissen reseptiä, vaikka ehkä väittäisikin tekevänsä juuri sillä reseptillä oman kalakeittonsa. Jotain yhteistä on kuitenkin aina näillä soppamuotoisilla bouillabaisseresepteillä.

Periaatteessa Marseillen bouillabaisse sisältää yrteillä maustetun tomaattisen kalaliemen ja siinä kalanpaloja sekä äyriäisiä ja kuorellisia simpukoita. Useimmissa resepteissä esiintyy tomaatin lisäksi sipuli, fenkoli, porkkana, valkosipuli, appelsiininkuori, sahrami ja laakerinlehti. Jotkut käyttävät purjoa, varsiselleriä, timjamia tai joskus jopa perunaa. Vähärasvaisia kaloja on useimmiten muutamaa eri laatua, joista yleisimpänä mainitaan merikortti. Suomessa tämä on parhaiten korvattavissa talvikauden parhaalla kalalla, mateella. Muita kaloja voi käyttää oman maun mukaan, mutta lohikaloja ranskalaiset eivät näyttäisi suosivan tässä sopassa. Simpukoista Suomessa on helpoiten saatavilla pienehköjä kuorellisia simpukoita, kuten hieta-, sini- venus- tai vihersimpukkaa pakasteena. Äyriäiset ovat meillä niinikään useimmiten pakastetavaraa ja helpoin vaihtoehto on (mielellään raaka) jättikatkarapu. Ihan kovin pieniä katkiksia siihen keittoon ei kannata laittaa hukkumaan muiden ainesten joukkoon.

Bouillabaissen kanssa tarjotaan rapeaa patonkia ja rouillea. Rouille on majoneesia, joka on maustettu mm sahramilla, valkosipulilla sekä cayennella, joskus myös paprikajauheella, dijonsinapilla ja tomaattipyreellä ja saostettu vaalealla leivällä. Rouillestakin jokaisella kokilla on oma reseptinsä. Suomessa sahrami myydään puolen gramman pakkauksina ja 99% todennäköisyydellä se on aitoa. Ostaessa sahramia jostain ulkomaanmatkalta saa olla aika tarkkana, sillä koska se on maailman kallein mauste, se on samalla myös väärennetyin. Netissä on luettavaksi monta hyvää artikkelia aiheesta ’fake vs real saffron’. Mitä isompi paketti, sen varmemmin sisältö on kaikkea muuta kuin sahramia. Hyväuskoista ostajaa huijataan monenlaisella ”sahrami”lla ”special price just for you, sir/madam”. Usein tämä ”edullinen”, oranssinpunainen ”sahrami” on värisaflorin kukan terälehtiä, mutta muutakin myydään sahramina, kuten värjättyä kookospähkinän kuorikuitua tai jopa värjättyä sahajauhoa. Valitettavasti keltainen sahajauho ei anna ruokaan sahramin makua. Koska minä en erityisemmin rakasta sahramin makua, lisäsin sitä vain rouilleen. Reseptissä on kuitenkin sahrami kirjattu mausteeksi myös liemeen.

Puoli grammaa sahramia



Liemen voi valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä, sillä se siivilöidään, minkä jälkeen kalat sekä muut merenelävät vain pikakypsennetään kuumassa liemessä.


Bouillabaisse

1 tl fenkolinsiemeniä
3 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
1 dl Pastis tai Pernod
2 isoa porkkanaa paloiteltuna
1 iso fenkoli paloiteltuna
puolikas purjo ohuina viipaleina
1 appelsiinin raastettu kuori
2 laakerinlehteä
3 rkl tomaattipyreetä
5 kaltattua tomaattia
1 tl tuoretta timjamia (vain lehdet)
1,5 l kalalientä
(1/4  g sahramia jauheena)
1 dl tuoretta lehtipersiljaa
500 g sinisimpukoita (kuorineen)
400 g ruodotonta madefileetä muutaman sentin paloina
300 g raakoja kuorittuja jättikatkarapuja

rouille:
2 dl Hellmann’s majoneesia
0,5 tl hienoa merisuolaa
1/4 g sahramia jauheena
1 rkl tomaattipyreetä
3 paahdettua valkosipulinkynttä
ripaus cayennea (varovasti!)

Valmistele kaikki ainekset ennen kuin alat keittää mitään. Aloita valkosipulin paahtamisesta. Siihen menee aikaa runsas tunti. Resepti löytyy täältä. Liuota sahrami teelusikalliseen lämmintä vettä. Kun valkosipuli on paahtunut, irrota 3 kynttä kuoristaan ja hierrä ne tahnaksi. Sekoita kaikki rouillen ainekset keskenään ja laita jääkaappiin odottamaan.


Kuori sipulit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Paloittele fenkoli parin sentin paloiksi. Viipaloi purjo. Raasta appelsiinin keltainen kuori. Kalttaa tomaatit, poista siemenet ja leikkaa tomaatit parin sentin paloiksi.

Ripottele kattilan pohjalle fenkolinsiemenet ja paahda niitä kuumassa sen verran että ne juuri ja juuri alkavat saada väriä. Lisää oliiviöljy sekä sipulikuutiot ja kuullota sipulia kunnes se on pehmeää. Nosta kattilan lämpöä hetkeksi, possauta sipulin joukkoon Pastis (tai Pernod) ja anna sen haihtua koko ajan sekoitellen. Lisää porkkanat, fenkoli, purjo sekä appelsiininkuori ja kuullota aineksia minuutin verran. Lisää sitten laakerinlehdet, tomaattipyree, kaltatut tomaatinpalat, timjami, kalaliemi, (sahrami) sekä lehtipersilja ja anna keiton kiehua kunnes porkkanat ovat kypsiä, mutta niissä on vielä hiukan puruvastusta.

Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Minä poimin siivilästä pois porkkanat ja suurimmat fenkolinpalat lisättäväksi lautasille ja loput siivilään jääneistä kasviksista painelin siivilän läpi sen verran kuin sieltä suosiolla meni. Lopuksi kuumenna siivilöity liemi, lisää ensin simpukat, siitä minuutin kuluttua kalanpalat ja siitä minuutin kuluttua jättikatkaravut. Anna kiehua sen aikaa että katkaravut ovat kypsyneet. Silloin myös simpukat ja kalanpalatkin ovat valmiit.

Nosta merenelävät (ja porkkanat sekä fenkolit) lautasille ja kaada liemi päälle. Jokainen saa itse lusikoida rouillea patongin päälle ja/tai keiton joukkoon.


Viewing all 1371 articles
Browse latest View live