Quantcast
Channel: epätrendikäs ruokablogi
Viewing all 1372 articles
Browse latest View live

Raparperi sopii myös suolaisiin ruokiin

$
0
0

Kun keittiössäsi seuraavan kerran on nippu raparperia, muista että se ei ole vain leivontaan ja jälkiruokiin, vaan raparperi sopii erinomaisesti myös suolaisiin ruokiin. Erityisen hyvin raparperin happamuus tasapainottaa rasvaisia ruokia, kuten rasvaista lihaa tai kalaa. Kokeile vaikka tällaisia:







Raparperisalsa ja raparperimajoneesi antavat potkua rasvaiselle kalalle, kuten paistetulle makrillille.




Raparpekoni eli rhubacon on aivan ihana grillissä. Kun siinä on oikeassa suhteessa raparperia, pekonia ja sokeria, se vakuuttaa pahimmankin epäilijän.





Siikafilee graavaantuu muutamassa tunnissa raparperin avulla.




Unohda se iänikuinen appelsiinikastike, sillä ankanrinta ja raparperikastike ovat kuin luodut toisilleen.




Raparperichutney sopii niin grillatun lihan kuin voimakkaiden juustojenkin kaveriksi.


Otetaan yksi kani...

$
0
0
Kanin pilkkominen pataan on helppoa ja yksinkertaista, mutta tuosta eläimestä on mahdollista saada aikaan niin paljon parempaakin. Sitä paitsi, minä en ainakaan rakasta pienten luiden kimpussa askartelemista enää ruokapöydässä, kun luut voi poistaa jo ruoanvalmistusvaiheessa. Niinpä tästä yhdestä kanista muotoutui ensin parsalla täytetty ja pekoniin kääritty kaninfilee, ja lopuista lihoista aivan ihana kanirillette.



Parsalla täytetty kaninfilee

1  kani
6 kpl  vihreää parsaa
1  paketti (Snellmannin) pekonia ohuina viipaleina
hiukan suolaa ja pippuria

Leikkaa fileet tarkasti irti rangasta terävällä veitsellä niin, että vatsaliepeet jäävät fileisiin kiinni. Litistä fileet ohuiksi ja mausta liha molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Kuori parsat ja esikypsennä niitä 3-4 minuuttia miedosti suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa nuput irti ja jäähdytä parsat jäävedessä (nuppuja voi halutessaan myöhemmin käyttää koristeina). Asettele fileet tuorekelmun päälle vierekkäin siten, että ne muodostavat mahdollisimman suuren ja tasaisen yhtenäisen pinnan. Sovita parsat fileen päälle kaksi peräkkäin ja kolme vierekkäin. Kääri liha mahdollisimman tiiviille rullalle tuorekelmun avulla ja laita rulla jääkaappiin pariksi tunniksi muotoutumaan.

Vedä tuorekelmun päästä esiin pitkähkö pätkä kelmua ja asettele sille pekoniviipaleet vierekkäin ja hiukan limittäin. Pura kanirulla kelmusta ja aseta se pekonimaton toiseen päähän. Kääri nyt pekonilla päällystetyn tuorekelmun sisään parsalla täytetty kanirulla ja yritä tehdä paketista mahdollisimman tiivis. Laita paketti taas pariksi tunniksi jääkaappiin muotoutumaan.

Pura tuorekelmu paketin ympäriltä ja laita käärö paistinpannulle kypsymään ilman mitään paistorasvaa, sillä pekonissa itsessään on ihan riittävästi rasvaa. Laita samalla uuni lämpiämään 180 asteeseen. Paista kanirullaa tasaisesti käännellen niin, että pekoni ruskistuu ja kypsyy. Laita sitten käärö uunivuokaan ja työnnä lämpömittarin anturi käärön keskelle. Viimeistele kypsennys uunissa siten, että rullan sisälämpötila nousee noin 57-60 asteeseen *). Ota kanirulla uunista ja leikkaa se noin 1,5 - 2 sentin viipaleiksi.

*) Modernist Cuisine mainitsee sous vide -kypsennyksessä kaninfileen sisälämpötilaksi 57 astetta, kun taas USA:n viranomaiset puhuvat jopa 71 asteesta jotta varmasti kaikki mahdolliset villikanin virukset ja bakteerit ovat kuolleet ja liha kuivunut korpuksi. Suomessa on niin paljon tarkemmat elintarvikemääräykset kaupan olevista lihoista, että luotan MC:n arvioon oikeasta sisälämpötilasta.

Lautasella on fileekäärön lisäksi perunasosetta, friteerattuja perunankuoria (niistä muusiperunoista), karhunlaukkamajoneesia, pikkelöityä parsaa, porkkanaa ja kukkakaalia, sekä vihreitä salaatinversoja.


Kanirillette

1  kani (fileet poistettuna)
400 g  ankanrasvaa
5-8 dl  rypsiöljyä
1,5 tl  suolaa
1 tl  kuivattua timjamia
1 tl  kuivattua rosmariinia
1 tl  kuivattua rakuunaa
1 tl  sipulijauhetta
0,5 tl  valkosipulijauhetta

1 dl  kuohukermaa
2 dl  hienonnettua ruohosipulia
hiukan mustapippuria myllystä
hiukan chilihiutaleita

Leikkaa kani paloiksi, takajalat ja etujalat erikseen sekä muu ranka 2-3 osaan paloiteltuna. Laita uuni lämpiämään 130 asteeseen. Asettele kaninpalat uunivuokaan ja lusikoi ankanrasva tasaisesti palojen päälle. Lisää rypsiöljyä sen verran, että kaikki lihat peittyvät öljyyn. Ripottele mausteet tasaisesti öljyn pinnalle ja sekoittele ne haarukalla öljyn joukkoon ja kaninpalojen sekaan. Laita vuoka uuniin 4 tunniksi, minkä jälkeen väännä lämpö pois ja jätä vuoka vielä tunniksi jäähtyvään uuniin.

Nosta sitten kaikki kaninpalat pois öljystä ja valuta niistä ylimääräinen öljy talouspaperille. Perkaa tarkkaan kaikki lihat luista ja siivilöi paistovuoassa ollut öljy. Hienonna veitsellä ylikypsä kaninliha ja tee siitä tahna sekoittamalla joukkoon kiehuvaksi kuumennettu kerma sekä hiukan siivilöityä öljyä. Lisää mausteet, sekoita huolella vielä kerran ja siirrä seos lasitölkkiin. Säilytä jääkaapissa.

Käytä kanirillette levitteenä leivän päällä. Se korvaa sekä voin että leikkeleet.


Kaikkien aikojen parhaat marjapiirakat

$
0
0

Kesän marjat ja hedelmät ovat parhaimmillaan tuoreina, jolloin niistä tulee myös parhaat makeat leivonnaiset. Keräsimme piirakkareseptit yhden otsikon alle siinä järjestyksessä kun marjat ja hedelmät kypsyvät. Täältä löydät ne kaikki.

Aloita vaikka leipomalla helluntaiheilalle mehevä raparperipiirakka tai suussasulava raparperi-marenkitorttu.






























 


















Carpaccio

$
0
0
Carpaccio con grana e rucola on hyvin tyypillinen italialainen herkku, jonka voi nauttia esimerkiksi alkuruokana tai lounaana. Naudan sisäfileetä lehdenohuina viipaleina levitettynä lautaselle, niiden päällä rouhaus mustapippuria, ripaus suolaa, rucolaa ja lastuja grana padanosta tai parmesaanista. Kaikki tämä kruunataan hyvällä oliiviöljyllä, jota pirskotellaan kaiken komeuden päälle. Venetsiassa sijaitsevan Harry’s Barin versio on klassikko, jonka resepti on tässä.

Teimme edellisten kanssa hieman erilaisen mutta makumaailmaltaan kuitenkin hyvin samanlaisen version. Filee maustetaan pinnaltaan suolalla, mustapippurilla ja lorauksella Koskenkorvaa. Se kääritään tiukkaan pakettiin ja annetaan maustua jääkaapissa 2-3 päivän ajan käännellen pakettia pari kertaa vuorokaudessa. Sitten siitä leikataan mahdollisimman ohuita viipaleita, mutta tässä kohtaa tulee se suurin ongelma – viipalointi. Miten lihasta saisi mahdollisimman ohuita, suorastaan läpinäkyviä viipaleita.

Yksi tapa olisi laittaa liha muutamaksi tunniksi pakastimeen ja viipaloida se sitten terävällä veitsellä tai viipalointikoneella. Viipalointikonetta ei kuitenkaan yleensä kotoa löydy, eikä kaikista ravintoloistakaan, ja kohmeisen lihan leikkaaminen - ei ehkä niin terävällä - veitsellä on sekin hankalaa. Ongelmaan löytyy yksinkertainen ratkaisu. Viipaloidaan jääkaappikylmä filee pitkällä, ohutteräisellä ja terävällä (fileointi)veitsellä niin ohueksi kuin kokin taidot antavat myöten. Viipalointikoneen tarkkuutta harva kotikokki kuitenkaan pystyy ylittämään, mutta koska liha on jo itsessään mureaa, voi viipaleita litistää seuraavin tavoin.

Leveän kokkiveitsen lappeella leikkuulautaa vasten painaen ja samalla levittäen on yksi tapa.

Toinen tapa on muovikelmujen välissä kaulimella tai tyhjällä viinipullolla kauliminen karjalanpiirakan kuoren tapaan. Viinipullo voi olla täysikin, mutta silloin tulee varmistaa, että korkki on varmasti kiinni.

Kolmas mainio tapa on tortillaprässin käyttö, mikäli sellainen sattuu löytymään keittiöstä. Me hankimme sellaisen viime keväänä ja täytyy sanoa, että onpa hintansa arvoinen kapistus moneen hommaan.

Avaa tortillaprässi ja taita sisälle muovikalvo, jonka päälle laitat veitsellä leikatun lihaviipaleen.

Taita muovikalvon toinen reuna lihaviipaleen päälle ja prässää.

Tadaa! Muovikalvojen välistä löytyy täydellisen ohut lihaviipale, carpaccio!

Carpaccioviipaleet on aseteltu lautaselle limittäin ja ne on maustettu karhunlaukkamajoneesilla (reseptimme täällä). Majoneesi on ohennettu muutamalla teelusikallisella maitoa, jotta majo on pursotettavissa muovisesta nokkapullosta. Viimeistelyyn on käytetty oliiviöljyä, salaattiversoja, parmesaanilastuja sekä juurileivästä revittyjä ja paahdettuja krutonkeja - ja tietysti hiukan sormisuolaa sekä mustapippuria myllystä.

Perunaa ja pikkeliliemiä

$
0
0

Edellisen päivityksen carpaccioon käytetty filee oli niin iso, ettei se kulunut kokonaan yhteen ruokaan. Niinpä se sai seuraavana päivänä kaverikseen perunasalaatin Annabelle -varhaisperunoista. Jääkaapissa oli valmiina pikkelöityä valkojuurta sekä kohtalaisen paksuina viipaleina pikkelöityä punasipulia. Näiden lisäksi käytin salaattiin yhden ison fenkolin.  Kesäkuumalla perunasalaatti säilyy paremmin, jos sen valmistukseen ei ole käytetty majoneesia tai maitotuotteita, jotka lämpimässä pilaantuvat aika nopeasti. Siksi tämänkin salaatin kastikkeena on yrteillä maustettu vinaigrette.



Värikäs perunasalaatti

500 g Annabelle -varhaisperunaa
1 iso pikkelöity punasipuli  (resepti ohjeen lopussa)
1 iso pikkelöity valkojuuri  (resepti ohjeen lopussa)
1 iso fenkoli

1 hienonnettu kevätsipuli varsineen
1 rkl hienonnettua karhunlaukkaa
2 rkl hienonnettua persiljaa
2 rkl karhunlaukkaöljyä  (resepti täällä)
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl siideriviinietikkaa
1 tl juoksevaa hunajaa
suolaa, mustapippuria

Pese perunat ja keitä ne kypsiksi kuorineen. Jäähdytä kypsät perunat. Leikkaa jäähtyneet perunat suupalan kokoisiksi paloiksi.

Leikkaa fenkoli sormenpään kokoisiksi paloiksi ja ryöppää paloja noin 3 minuutin ajan miedosti suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä. Siirrä fenkolinpalat heti jäähtymään jääveteen ettei kypsyminen jatku ja palat pehmene liikaa. Valuta punasipulit ja leikkaa ne kohtalaisen isoiksi paloiksi. Valuta valkojuuripalat ja sekoita kaikki esikäsitellyt kasvikset keskenään.

Sekoita kastikkeen ainekset ja kääntele kastike salaatin joukkoon. Anna perunasalaatin makuuntua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.



Pikkelöidyt valkojuuret / punasipulit / muut kasvikset

Pikkelöityihin kasviksiin keitän yleensä ”1-2-3” –liemen, joka tarkoittaa 1 paino-osaa väkiviinaetikkaa, 2 paino-osaa sokeria ja 3 paino-osaa vettä.

Minimiannoksena voi pitää 50 g etikkaa, 100 g sokeria ja 150 g vettä joka riittää yhteen pienehköön tölkkiin pikkelöityjä kasviksia. Liemen voi käyttää joko kuumana tai kylmänä.

Valkojuurikas

Keitä valkojuuret kuorineen kypsiksi miedosti suolalla maustetussa vedessä. Kun juurekset ovat sen verran jäähtyneet että niitä voi käsitellä, kuori valkojuuret ja laita ne jääveteen jäähtymään pariksi tunniksi. Leikkaa sitten valkojuuret halutun kokoisiksi paloiksi (tässä reseptissä ne ovat noin sentin kuutioina), laita ne suljettavaan astiaan ja kaada (tässä tapauksessa kylmää) pikkelilientä niin paljon että kasvikset peittyvät kokonaan. Sulje astia ja laita se viileään muutamaksi päiväksi jotta valkojuurikuutiot saavat makua. Käytä kuten säilykepunajuurta.

Punasipuli

Kuori punasipulit ja halkaise ne. Viipaloi punasipulit halutun paksuisiksi siivuiksi (tässä reseptissä viipaleet ovat noin 0,5-1 cm leveitä), laita ne suljettavaan astiaan ja kaada (tässä tapauksessa kiehuvaa) pikkelilientä niin paljon että punasipulit peittyvät kokonaan. Sekoita hyvin, anna liemen jäähtyä, minkä jälkeen sulje astia ja laita se viileään.

Kuuma liemi pikkelöi kasvikset nopeammin samalla kypsyttäen ne. Kylmään liemeen pikkelöity punasipuli on huomattavasti terävämmän makuista kuin nämä kuumaan liemeen pikkelöidyt sipulit.


Samalla menetelmällä voi säilöä pikkeliliemeen kaikenlaisia kasviksia.

No ny o Turus uussi perunoit!

$
0
0

Turussa vietetään Neitsytperunafestivaalia nyt jo yhdeksättä kertaa. Suomen kesän uniikeinta herkkua, varhaisperunaa, juhliva Neitsytperunafestivaali järjestetään panimoravintola Koulun pihalla 14.-15. kesäkuuta.

Aiempina vuosina tapahtuman on aloittanut Kokataan torilla -kilpailu, jossa Turun ravintolat ovat kilvoitelleet parhaasta neitsytperuna-annoksesta. Festivaalin lähestyessä on käynyt selväksi, että tätä kilpailua ei nyt voida järjestää Turun Kauppatorin massiivisen rakennustyömaan takia.

Tapahtuman järjestävä Kaffeli ry kuitenkin halusi, että neitsytperunalle tänäkin vuonna innovoidaan uusia reseptejä. Sen tilalla on hieman pienimuotoisempi kilpailu, joka toteutetaan itse tapahtumapaikalla, Koulun pihalla. Tämänvuotisella kilpailulla haetaan parasta perunasalaattia, jonka tähtenä on tietenkin kotimainen varhaisperuna. Kilpailijoiksi kisaan on kutsuttu ruokabloggaajia. 

Vaikka tänä vuonna muiden kiireiden vuoksi emme todennäköisesti itse ehdi paikalle, olemme hengessä mukana ja toivotamme kanssablogaaneille onnea perunasalaattikisaan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Tässä myös parhaita perunareseptejämme uusille - ja vähän vanhemmillekin perunoille.
Reseptiin pääsee klikkaamalla kuvatekstiä.





























































Maailman parhaat rapuvartaat grillissä

$
0
0

Ettei grillaaminen käy yksitoikkoiseksi, käytiin ostamassa Aseanic Marketista pussillinen pakastettuja isoja tiikerirapuja ja alettiin miettiä niistä jotain herkullista ateriaa. Tähänastisen kokemuksemme mukaan paras valikoima tällaisia mereneläviä löytyy juuri näistä aasialaisista ruokakaupoista, ja niiden pakastealtaat kannattaakin tutkia ensimmäiseksi ennen kuin eksyy oligopolimarkettiin. Yuzumehu vaikuttaa olevan suomalaiskauppojen hyllyllä melko harvinainen ilmestys jopa suurissa S&K marketeissa. Hätätapauksessa yuzun voi korvata hiukan reseptiä suuremmalla määrällä limettimehua. Joka tapauksessa kannattaa varmaan kysellä yuzua isommista kaupoista, sillä kun riittävän moni jotain tuotetta kaipaa, sitä ehkä jonain päivänä saattaa jopa ilmestyä myyntiin.



Rapuvartaat grillissä ja asiaankuuluvat lisukkeet
(neljälle alkuruoka, kahdelle täysi ateria)

12 -16 raakaa (pakastettua) ISOA tiikerirapua
1 cantaloupe meloni

marinadi
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl yuzumehua
1 rkl sitruunamehua
1 raastettu valkosipulinkynsi
0,5 dl hienonnettua lehtipersiljaa tai korianteria
0,5-1 tl chilihiutaleita (maun mukaan)
n. 0,5 tl mustapippuria myllystä

yuzumajoneesi
4 rkl Hellmann’s majoneesia (ei kevyt!)
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
1,5 tl yuzumehua

japanilaiset riisikolmiot ”yaki onigiri”
150 g sushiriisiä
vettä
suolaa
paistamiseen
tilkka rypsiöljyä
maustekastike
2 rkl soijakastiketta
1 rkl tummaa soijakastiketta
2 tl miriniä

lisäksiavokadoviipaleita


Sekoita ensin marinadi. Kuori pakasteesta sulatetut ravut, poista suoli ja sekoita ravut marinadin joukkoon. Ravut saavat makuuntua jääkaapissa 4-5 tuntia ennen grillausta. Laita puiset varrastikut likoamaan veteen.

Leikkaa cantaloupesta tiikeriravun mittaisia ja 1,5-2 sentin paksuisia viipaleita. Pujota ravut ja cantaloupeviipaleet vartaisiin (kaksi tikkua yhteen vartaaseen jolloin ainekset eivät pääse pyörimään ja vartaita on helpompi käännellä) vuorotellen siten että ravut jäävät molempiin päihin uloimmiksi. Sivele lopuksi kulhoon jäänyt marinadi vartaiden pintaan ennen grillausta.

Sekoita yuzumajoneesin ainekset keskenään ja jätä seos jääkaappiin makuuntumaan.
Sekoita samalla myös riisikakkujen glaseerauskastikkeen ainekset keskenään.


Huuhtele sushiriisi siivilässä juoksevan veden alla. Kaada riisi sitten kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Anna riisin liota vedessä 20-30 minuuttia, minkä jälkeen valuta riisi ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää riisin joukkoon 2,5 dl vettä, sekoita ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Hauduta riisi kannen alla kypsäksi. Levitä sitten riisi jäähtymään kädenlämpöiseksi lautaselle, leikkuulaudalle tms. Jaa riisi neljäksi suunnilleen saman kokoiseksi kasaksi. Ennen jokaisen kasan muotoilua kastele kädet ja hiero niihin hiukan suolaa. Taputtele sitten kasoista kohtalaisen tiiviitä, kolmion muotoisia tyynyjä. Kuumenna rypsiöljyä paistinpannulla ja ota riisikolmioiden pintaan hiukan väriä. Riisi on jo kypsää eikä näitä ole tarkoitus ruskistaa. Kun kaikki on paistettu, sivele pinta vielä soijasta sekoitetulla maustekastikkeella.

Grillaa rapuvartaita sen verran, että rapujen väri muuttuu punaiseksi ja cantaloupeen tulee grillausraidat, mutta varo kypsentämästä liikaa ettei ravut muutu sitkeiksi. Nauti sitten heti grillilämpiminä kaikkine lisukkeineen! Maustaminen osui nyt niin kohdilleen, että näistä tuli ihan parhaita grillattuja rapuja.

Espanjalaisia makupaloja

$
0
0

Mökillä pitää olla aina jotain, josta saa nopeasti ja helposti taiotuksi sopivaa vierasvaraa. Vaikka en muuten erityisemmin pidä tölkissä myytävästä croissant –taikinasta (= liian pullamaista…), se on ihan kätevä hätäapu ja muuttuu ihan siedettäväksi, kun taikinan sisään käärii jotain sopivaa täytettä.

Helsingin Vanhassa kauppahallissa toimii espanjalainen kauppa, joka myy kaikkea sellaista mitä muualta et löydä – kuten aitoa, tammenterhoja popsineesta Iberian mustastapossusta valmistettua pata negra -kinkkua tai kvittenimarmeladia. Näistä ja espanjalaisesta Manchego –juustostateimme kulhollisen naposteltavia käärimällä ne croissant –taikinaan ja paistamalla ne minimuffinipellillä. Croissupallerot hupenivat hetkessä, joten vastaisuudessa tietää paistaa näitä tupla- tai jopa triplasatsin.

Ja jos jääkaapissa ei satu olemaan valmistaikinaa, pata negra -kinkku, Manchego -juusto ja kvittenimarmeladi ovat ihan upeaa tarjottavaa vaikka voileipäkeksien kanssa.


Espanjalaiset makupalat valmistaikinasta

vuokien voiteluun hiukan voita, oivariinia tms
1 tölkki valmista croissant -taikinaa
Iberian kinkkua
voimakasta Manchego -juustoa
kvittenimarmeladia (Membrillo)
voiteluun 1 kananmuna

Voitele minimuffinipellin kolot. Avaa taikinatölkki ja levitä se auki työtasolle. Leikkaa kaikki isot taikinakolmiot neljäksi vielä pienemmäksi kolmioksi.



Laita jokaiselle taikinakolmiolle pieni pala pata negra –kinkkua, Manchego –juustoa sekä kvittenimarmeladia,


kääri taikina rullalle ja laita minimuffinipellin koloon. 


Kun kaikki 24 koloa on täynnä, voitele taikinan pinta vatkatulla kananmunalla ja paista 180 asteessa 12-15 minuuttia.


Kukkaseppelekakku juhannuksen kahvipöytään

$
0
0

Oman vanhenemisensa huomaa oikeastaan vasta siitä, kun katsoo miten sukulaislapset täyttävät vuosia. Ja vuosikymmeniä… Siskonpojalla on juhannuksena kolminkertainen syy juhlia: juhannus, nimipäivä ja syntymäpäivä, tällä kertaa pyöreitä vuosia, jonka kunniaksi päätin leipoa lahjaksi kakun. Mutta koska päivänsankari on silloin matkoilla emmekä mekään todennäköisesti ole maisemissa, kakku piti tehdä jo vähän etukäteen.

Jotain tällaista "kukkaseppelettä" juhannuksen kahvipöytään suunnittelin ensimmäisen kerran jo joitain vuosia sitten, mutta aina on ollut jokin este miksi en ole ehtinyt/ viitsinyt/ jotainmuuta. Nyt tuli erinomainen syy yrittää ylittää itsensä ja ryhtyä leipomis- ja koristeluhommiin. Kakun leivoin vanhaan lasiseen rengasvuokaani. Kaikki ainekset ovat tällä kertaa laktoosittomia ja gluteenittomia. Täytteenä on raparperi-vaniljamousse. Kakku on päällystetty marenkivoikreemillä ja viimeistelty marenkivoikreemistä pursotetuilla kesäkukilla. Onneksi netti on täynnä toinen toistaanupeampia opetusvideoita, joissa näytetään mitenmarenkivoikreemistä voi pursottaakukkia kakun koristeeksi. Ehkä minäkin joskus oppisin noin taitavaksi jos harjottelisin kymmenen vuotta putkeen, mutta kun minä teen yhden täytekakun kymmenen vuoden välein, niin onneksi parin illan intensiivisellä pursotustreenillä saa aikaan jo jotain siedettävän näköistä koristelua. 



Tämän kakun myötä 
epätrendikäs ruokablogi toivottaa
 kaikille oikein leppoisaa juhannusta!





Gluteeniton ja laktoositon kakkupohja

3  munaa (”1 lasillinen”)
sokeria (”1 lasillinen”)
gluteenitonta jauhoseosta (”1/2 lasillista”)
perunajauhoja (”1/2 lasillista”)
1  kukkura tl leivinjauhetta
(2 tl  vaniljasokeria)
kakkuvuokaan
laktoositonta voita
korppujauhoa tai mantelijauhoa

Voitele ja korppujauhota (huomioi korppujauhojen gluteenittomuus) vuoka (22,5-24 cm).
Kakkupohja valmistetaan ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria. Tyhjennä sokeri kulhoon ja vatkaa ainekset vaaleaksi vaahdoksi.

Myös jauhoja tulee yhteensä saman verran kuin munia. Jauhoista puolet on gluteenitonta jauhoseosta ja puolet perunajauhoja. Yhdistä leivinjauhe jauhojen kanssa.
Sekoita munavaahtoon jauhoseosta pienissä erissä ja kaada sitten taikina voideltuun ja korppujauholla tai  mantelijauholla jauhotettuun vuokaan.

Paista 175 asteessa alatasolla noin 30-40 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä.




Raparpericurd

250 g  raparperinpaloja
0,5 dl  vettä
1 tl  sitruunamehua
4  keltuaista
140 g  sokeria
1,5 rkl  maizenaa
100 g  laktoositonta voita

Huuhdo ja paloittele raparperinvarret. Siirrä ne kattilaan ja lisää vesi sekä sitruunamehu. Keitä raparperi pehmeäksi, 5-10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella sileäksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys jäähtyneeseen raparperisoseeseen. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna seosta keskiteholla koko ajan sekoitellen, kunnes se juuri ja juuri kiehahtaa. Käännä lämpö pois ja kypsennä seosta sekoitellen jälkilämmöllä 2 minuuttia. Varo etteivät keltuaiset muutu kokkeliksi. Leikkaa voi kuutioiksi ja vatkaa ne yksitellen kuumaan seokseen. Anna curdin jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Raparperi-vaniljamousse kakun täytteeksi

1 dl  vispikermaa
2 dl  vettä
250 g  raparpericurdia
1 dl  vaniljakreemijauhetta

Sekoita kaikki kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella melko hitaalla nopeudella muutaman minuutin ajan kunnes täyte on sakeutunut. Laita mousse jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen käyttöä.



Marenkivoikreemi  (meringue buttercream)

160 g  kananmunan valkuaista (noin 5 munaa koko M)
300 g  erikoishienoa sokeria
2 rkl  limettimehua
400 g  laktoositonta huoneenlämpöistä voita

Laita valkuaiset, sokeri ja limettimehu teräskulhoon. Aseta kulho vesihauteen päälle ja vatkaa, kunnes sokeri sulaa nesteeseen ja seos vaahtoutuu hieman. Seoksen lämpötilan pitäisi tuolloin olla 65 astetta, mikä kannattaa mitata kunnollisella lämpömittarilla.

Ota kulho pois vesihauteen päältä ja vatkaa yleiskoneessa (pallovatkain) kovalla nopeudella niin, että seos vaahtoutuu kunnolla ja samalla jäähtyy. Kun seos kiinteytyy ja muodostaa teräviä huippuja, marenki on valmis. Vaihda sitten koneeseen lapavatkain ja jatka hitaalla nopeudella lisäten huoneenlämpöistä pehmeää voita ruokalusikallinen kerrallaan. Kun kaikki voi on kreemin joukossa, vatkaa hitaalla nopeudella vielä hetki jotta seokseen ei jää kovin isoja ilmakuplia. Laita valmis kreemi jääkaappiin hetkeksi ja käytä kakun kuorruttamiseen.

Kreemiä voi maustaa eri tavoin ja värjätä elintarvikeväreillä. Erilaisten koristetyllien avulla kreemistä saa pursotetuksi monenlaisia kukkakoristeita.


Rukiiset kiiskikukkoset

$
0
0


Kun Suomessa vähitellen aletaan herätä siihen, että on olemassa muitakin ruokakaloja kuin kalapuikot, pakasteseiti, tarjouslohi, nahaton virolainen kuhafilee ja jokunen satunnainen silakka, niin oikeiden kalakauppiaiden kylmäaltaissa on näkynyt jopa kiiskifileitä.Kiiski on todella herkullinen, joskin kovin pienenä kalana suhteellisen työläs perata. Mutta jos sellaisia sattuu kalakauppiaalta löytämään valmiiksi fileoituna, kannattaa ostaa ennen kuin joku herkkusuu ehtii viemään ne kaikki. Aiemmin olemme paistaneet kiiskifileitä ruisjauhotettuina kuten silakkaa, mutta tällä kertaa kokeilimme tehdä niistä pieniä kalakukkoja, kiiskikukkosia. Aika herkullista!


Kiiskikukkoset

taikina
4 dl ruisjauhoa
2 dl vehnäjauhoa
¾ tl suolaa
150 g voita
4-5 rkl kylmää vettä

2 kovaksi keitettyä kananmunaa
50 g voita
2 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
ripaus suolaa

noin 500 g kiiskifileitä (24 fileetä)
hienoa merisuolaa ja valkopippuria
1 paketti Snellmannin kunnon pekonia

uuniin mennessä ja uunin jälkeen vielä voitelu voisulalla

Sekoita keskenään jauhot sekä suola. Lisää jääkaappikylmä voi pieninä kuutioina ja nypi jauhojen kanssa muruseokseksi. Lisää kylmä vesi lusikallinen kerrallaan ja sekoita aineksista tasainen ja koossa pysyvä taikina. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna tekeytyä viileässä tunnin verran ennen käyttöä.

Murskaa kananmunat haarukalla ja sekoita pehmeän voin kanssa. Lisää mausteet, sekoita ja laita viileään odottamaan piirakantekoa.

Leikkaa pekonipaketin sisältö puoliksi kahteen eri kasaan ja puolikkaat edelleen muutaman sentin suikaleiksi. Toinen puoli pekonista menee piirakan pohjalle, toinen puoli kalojen päälle.

Levitä kiiskifileet vierekkäin nahkapuolia alaspäin ja mausta fileet suolalla sekä valkopippurilla.

Kauli hiukan lämmennyt taikina pieni pala kerrallaan muutaman millin ohueksi levyksi ja ota siitä muffinivuokaan sopivia ympyränmuotoisia kappaleita. Painele taikina vuoan koloihin. Kun kaikki 12 koloa on vuorattu, taikinaa pitäisi olla jäljellä vielä hiukan vajaa puolet kansia varten.


Jaa puolet pekonisuikaleista tasan vuokaan taikinan päälle. Lusikoi sitten pekonin päälle munavoita. Painele vuokaan sitten jokaiseen koloon pari kiiskifileetä pienempinä paloina ja näiden päälle loput pekonisuikaleista.

Kauli loput taikinasta muutaman millin ohueksi levyksi ja ota siitä sopivalla muotilla (juomalasi tms) hiukan muffinvuoan koloa suurempia paloja kansiksi. Liimaa ja nipistele taikinakansi kiinni veden avulla. Lopuksi voitele pinta voisulalla ja viillä kannen pintaan muutamia höyryreikiä.

Kypsennä kiiskikukkoset uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes ruistaikinakuori on saanut sopivasti väriä ja kalat sekä pekonit kukkosen sisällä ovat varmasti kypsyneet.

Voitele kypsät kukkoset vielä kerran voisulalla ja tarjoile hiukan lämpiminä raikkaan salaatin kanssa.


Jälkiruokaresepti 1600-luvulta, syllabub

$
0
0
Viinikaapin perukoille oli hautautunut muutama pullo makeaa jälkiruokaviiniä; pari tokaijia ja itävaltalaisen Willi Opitzin viinitalon beerenauslese. Jostain syystä nuo makeat viinit eivät meillä oikein tahdo kulua, mitä todistaa sekin että Opitzin viini oli vuosikertaa 2004 ja suunnilleen niihin aikoihin myös ostettu. Mutta mitä viiniä! McLaren Mercedes F1 –tallille valmistettua Silver Lake –viiniä, jonka etiketissä komeili Kimi Räikkösen silloinen McLaren kilpa-auto. Uteliaisuuttamme avasimme pullon maistaaksemme, vieläkö tämä viini on ”hengissä”- ja kyllä se oli. Väriltään viini oli upean meripihkan sävyistä ja tuoksu vastasi makua, jonka miellyttävä hapokkuus avasi kielelle niin hentoa sitrusta, aprikoosia kuin rusinan lämpöä. Jälkimaku oli pitkä ja miellyttävä. Koskapa pullo oli avattu ja erinomaiseksi havaittu, sille piti keksiä jotain järkevää käyttöä. Yleensähän makeat viinit nautitaan jälkiruoan kanssa ja tällainen beerenauslese toimii vaikkapa juustokakun seurana, mutta sellainen ei nyt inspiroinut. Mutta entä jos viini olisikin osana jälkiruokaa, kuten viinivaahtona mansikoiden kanssa. Ja sitten löytyi resepti nimeltä syllabub.

Syllabub on tunnettu tiettävästi jo 1500-luvun Britanniassa ja 1600-luvulla siitä oli olemassa jo kirjoitettu resepti. Tämä resepti on yksinkertaisuudessaan sellainen että vaahdotetaan keskenään viiniä sekä maitoa/kermaa ja kuten yleensä käy kun maitoon lisätään jotain hapanta, se juoksettuu. Lasin pohjalle valuu hera ja heran pinnalla kelluu vaahto. Reseptin historiasta lienee monta toinen toistaan uskomattomampaa tarinaa, joita ihan kaikkia ei kannata uskoa – kuten vaikkapa sitä että lehmä lypsettiin suoraan viinilasiin ja näin saatiin aikaan alkoholipitoinen, juoksettunut maitojuoma. Täältä voi lukea enemmän syllabubin historiasta.

Resepti on vuosisatojen aikana varmaan jonkin verran muuttunut ja eri reseptit painottavat hiukan eri lopputulosta. Joissain resepteissä vaahdon tulee seisoa vähintään muutaman tunnin ajan jotta hera varmasti erottuisi - ja jotkut reseptit varoittavat juoksettumisesta muistuttaen että vaahto pitää tarjoilla tunnin kuluessa sen valmistamisesta. Myös sekoitusjärjestys vaihtelee, osa vatkaa alkoholin kermavaahtoon, osa kerman alkoholiin. Minä vatkasin ensin kerman ja sen joukkoon alkoholin. Yritin kovasti saada syllabubiini wanhan ajan juoksettuneen olomuodon, mutta eihän se silloin onnistu kun sitä oikein yrittää. Vahingossa kylläkin joskus. Eipä silti, tästä tuli näin ihan hyvä (itse asiassa paljon parempikin) jälkiruoka ilman että olisin jäänyt kaipaamaan mitään juoksettunutta heraa lasin pohjalla. Viinipullosta kului juomaa vain noin desilitran verran, joten kyllä varmaan se tuoreilla marjoilla koristeltu juustokakkukin pitää leipoa vielä tämän kesän aikana.


Mansikoita ja viinivaahtoa ”syllabub”
(jälkiruoka kuudelle)

500 g  tuoreita mansikoita
1 dl  sokeria

¾ dl  makeaa (jälkiruoka)viiniä
1  limetin raastettu kuori ja mehu
1 oksa  vahvaa minttua
1 dl  sokeria

2 dl  vispikermaa (ei kuohukermaa!)


Irrota mansikoista kannat ja leikkaa mansikat pienemmiksi paloiksi. Lisää sokeri, sekoita ja jätä mansikat jääkaappiin mehustumaan seuraavaan päivään.

Sekoita keskenään jälkiruokaviini, limettimehu ja –kuori, mintunoksa sekä sokeri ja jätä seos jääkaappiin makuuntumaan seuraavaan päivään.

Jaa mehustuneet mansikat kuuteen jälkiruokalasiin. Siivilöi viiniseoksesta pois limetinkuoret ja mintut. Kaada kerma kulhoon ja vatkaa se pallovatkaimella käsin pehmeäksi vaahdoksi. Käsin vatkaus siitä syystä, että tällöin vaahtoon pysyy koko ajan tuntuma eikä se pääse vatkautumaan liikaa. Lisää sitten siivilöity viiniseos kapeana nauhana koko ajan kulhon pohjaa myöten voimakkaasti vatkaten niin, että seos vaahtoutuu tasaisesti. Jaa viinivaahto laseihin mansikoiden päälle. Viimeistele mintulla, mansikoilla tai jollain sopivalla rapealla keksillä.

Minä valmistin annoksiin pienet mansikkatuilet, joiden resepti seuraa tässä:


Mansikkatuilet

25 g voisulaa
50 g sokeria
35 g soseutettua mansikkaa
25 g vehnäjauhoa

Vatkaa voisula ja sokeri vaahdoksi. Lisää mansikkasose ja vatkaa. Lisää lopuksi siivilöity vehnäjauho ja vatkaa seos tasaiseksi taikinaksi.

Tee taikinasta ohuita kuvioita silikonimatolle ja paista ne 160 asteessa 12-15 minuuttia.

Minä leikkasin kopiokalvoon muutaman aukon, laitoin aukkojen kohdalle lusikallisen taikinaa ja levitin sen tasaisen ohueksi pienellä palettiveitsellä. Sitten nostin sapluunan varovasti pois ja paistoin tuilet 160 asteessa noin 13 minuutin ajan. Kun tuilet olivat hetken aikaa jäähtyneet niin että ne oli palettiveitsen avulla nostettavissa pois silikonin päältä, kääräisin ne rullalle pienten metalliputkien ympärille, missä ne saivat jäähtyä loppuun. Kun silikonimatto oli jäähtynyt ja muovisapluuna pesty, tein uuden satsin uuniin. Tästä taikinamäärästä tulee noin 10 pientä mansikkakeksiä.

Sauce vierge , chimichuagamole ja muita hyviä kesäruokakastikkeita

$
0
0

Joko kyllästyit siihen, että kesällä liharuoka on tapana tarjoilla barbequekastikkeen ja kalaruoka tilli-kermaviilikastikkeen kanssa? Vaihtelu virkistää ja muutamalla uudella kastikereseptillä vanhakin menu on kuin uusi.

* * * * * * * * * * * * * * *

Salaatit saavat ryhtiä erilaisilla viinietikkakastikkeilla.

Viinietikkakastikkeen perusohje

3 rkl  mietoa oliiviöljyä
1 rkl  viinietikkaa
hiukan suolaa ja pippuria myllystä

Vinaigrettea voi maustaa periaatteessa ihan millä tahansa kunhan makuaineita ei lisätä liikaa tai liian montaa erilaista.

* Ruokalusikallinen täysjyväsinappia ja pari tippaa hunajaa emulgoi kastikkeen tasaisemmaksi ja tällaisella viinietikalla voi maustaa vaikka kesäisen perunasalaatin. Pieni määrä makeutta samalla tasapainottaa suolaa ja etikan happamuutta.

* Kalan kanssa tarjottava vihersalaatti tykkää katajanmarjan aromista. Pari rouhittua katajanmarjaa, pikkutilkka giniä ja muutama tippa hunajaa vinaigretten joukossa antaa kivan aromin vaikka graavikalalle.

* Vihersalaatin joukkoon voi lisätä kesällä vaikka tuoreita vadelmia, mansikoita tai mustikoita, jolloin lusikallinen vadelma-, mansikka- tai mustikkamehua viinietikkakastikkeen joukossa sitoo kastikkeen ja salaatin täydelliseksi kokonaisuudeksi.

* Jos salaatti sisältää pääasiassa lehtikaalia, hiero ja möyhennä käsin viinietikkakastike salaatin joukkoon todella kovakouraisesti. Tällainen käsittely pehmentää lehtikaalin rakennetta, jolloin vinaigretten maku tarttuu paremmin. Sekoita salaattiin muut ainekset vasta tämän jälkeen.

* * * * * * * * * * * * * * *

Paahdettuihin ja grillattuihin kasviksiin syntyy kypsennettäessä luontaista makeutta ja silloin kastikkeessa saa olla sen verran raikkautta ja terävyyttä, ettei makeus peitä kaikkea alleen. Bataatille gremolata sopii erityisen hyvin. Italiassa gremolata on yleinen maustesekoitus erilaisille liharuoille kuten osso bucolle, lampaanpotkalle tai possunkyljyksille. Perinteisesti gremolata tehdään pelkistä kuivista aineista, valkosipulista, sitruunankuoresta sekä persiljasta, mutta öljyllä kastikkeeksi jatkettuna se on mielestäni vielä käyttökelpoisempi.

Gremolatakastike

2  raastettua valkosipulinkynttä
1  sitruunan raastettu kuori
1 dl  hienonnettua persiljaa
2-3 rkl  oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita ainekset keskenään ja jätä kastike makuuntumaan hetkeksi. Kastikkeen voi halutessaan myös surauttaa tasaiseksi sauvasekoittimella, mutta se tekee gremolatasta vähän sameaa ja epämääräisen näköistä.

Gremolata on parasta tuoreista aineksista ja se kannattaa käyttää muutamien tuntien kuluessa sen valmistamisesta.




* * * * * * * * * * * * * * *

Sauce vierge on ranskalainen tuoretomaattikastike pääasiassa äyriäisille ja vaalealle kalalle, mutta joskus sitä näkee tarjottavan myös lohen tai kanan kanssa. Ainesten määrät ja suhteet vaihtelevat eri resepteissä, joten ei sen tekeminen ole niin kovin tarkkaa näin kotioloissa.

Sauce vierge

2  isoa kypsää tomaattia
puolikas pieni salottisipuli
10  korianterinsiementä
1 rkl  pieniä kapriksia valutettuna
puolikkaan sitruunan mehu
1,5 dl  oliiviöljyä
1 dl  hienonnettua tuoretta basilikaa ja/tai persiljaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

(Paremmissa piireissä tomaatit kaltataan ja kuoritaan.) Halkaise tomaatit, poista kanta ja siemenet. Leikkaa tomaatit sentin kuutioiksi ja laita ne sekoituskulhoon. Lisää hienonnettu salottisipuli, morttelissa hierretyt korianterinsiemenet sekä kaprikset ja sekoita. Lisää sitten sitruunamehu, oliiviöljy sekä hienonnetut tuoreyrtit. Jos seos on kovin paksua, siihen voi lisätä hiukan oliiviöljyä. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Maut paranevat entisestäänkin, jos kastike saa olla huoneenlämmössä muutaman tunnin ennen käyttöä.




* * * * * * * * * * * * * * *

Chimichurri (otsikkokuvassa) on argentiinalainen, vihreä tai punainen, maustekastike lihalle. Nimi todennäköisesti tulee baskinkielisestä sanasta tximitxurri, joka on vapaasti käännettävissä ”Sekoitus erilaisia aineksia summittaisessa järjestyksessä”. Lause voisi jatkua ”missä tahansa vaiheessa ruoanvalmistusta”. Tätä kastiketta nimittäin käytetään niin marinadina, makuaineena kypsennetylle lihalle tai vaikka kastikkeena lautasella. Siis nimenomaan naudanlihalle, kuten Etelä-Amerikassa on tapana.

Chimichurri (vihreä)

1,5 dl  oliiviöljyä
1 dl  sherryviinietikkaa
1 rkl  sitruunan mehua
1 ruukku  tuoretta korianteria
1 ruukku  tuoretta oreganoa
2 dl  hienonnettua lehtipersiljaa
2/3  miedohko chilipalko
2-3  valkosipulinkynttä
1/2  salottisipuli
1 tl  suolaa
1/2 tl  sokeria
1/4 tl  mustapippuria myllystä

Silppua tuoreet yrtit (ei varsia) ja hienonna valkosipuli sekä salottisipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Tämän kastikkeen ei tulisi olla tulista, vaikka chiliä käytetäänkin. Valitse mieto chili kaupasta.

Mittaa nesteet ja mausteet kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon silputut yrtit sekä sipulit ja sekoita. Tarvittaessa kastiketta voi vielä muokata sauvasekoittimella. Älä kuitenkaan aja aineksia liian hienoksi mössöksi, eri osat saavat näkyä.


* * * * * * * * * * * * * * *

Chimichuagamole on ihan oma reseptimme, guacamolella pehmennettyä chimichurria. Varsinkin grillatun, suhteellisen miedon makuisen lampaan ulkofileen kanssa ”chimichuagamole” toimii paremmin kuin hyvin.

Chimichuagamole

1 dl  chimichurrikastiketta
1  pieni syöntikypsä avokado

2 tl  sitruunamehua
hiukan hienonnettuja chilihiutaleita
muutama tippa tabascoa
1 tl  hunajaa
2-3 rkl  oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Halkaise avokado, poista kivi, kaiva sisus ulos ja soseuta se haarukalla. Sekoita chimichurri ja avokado tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää loput ainekset, sekoita ja maistele. Jätä kastike huoneenlämpöön puoleksi tunniksi, minkä jälkeen tarkista maku ja lisää mausteita tai notkista oliiviöljyllä jos on tarpeen.


Kolmen ruokalajin retkipäivällinen kylmälaukussa

$
0
0

Kun viettää päivän ulkona merellä tai jonkin muun harrastuksen parissa, olisi ihan kiva saada syödäkseen jotain muutakin kuin sämpylää tai grillimakkaraa. Jos ongelma on ruokatarjoilun ja/tai ruoanlaittopaikan puute, ratkaisu on hyvä kylmälaukku ja sopivat etukäteisvalmistelut. Ruokalajit valitaan sen mukaan, että ne on tarkoituskin nauttia kylminä. Kylmä gazpacho, ruokaisa grillipihvisalaatti ja herkullinen pannukakku lisukkeineen on täyttä ruokaa ja tämä neljän hengen ateria mahtuu kätevästi kylmälaukkuun. Kaikki ruoka täytyy valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja jäähdyttää ensin muovirasioissa jääkaapissa. Kylmäpatruunatkin kannattaa muistaa laittaa ajoissa pakastimeen.

Astioina käytimme biohajoavia lautasia ja mukeja, mutta käytettävyyden takia omasta keittiöstä napattiin mukaan ihan oikeat ruokailuvälineet.



Gazpacho

600 g tomaatteja
puolikas punainen paprika
puolikas kurkku
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sherryviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl panko -korppujauhelmaa
1 dl kylmää vettä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
0,5 tl sitruunapippuria
muutama tippa tabascoa
hyppysellinen chilihiutaleita

Kalttaa tomaatit, kuori ne ja poista kanta. Kuori kurkku ja paloittele se. (Virallisen totuuden mukaan sekä tomaateista että kurkusta pitäisi myös poistaa siemenet, mutta sitä en nyt tässä tehnyt.) Tyhjennä paprikasta siemenet. Pilko ainekset pienemmiksi, laita ne blenderin kannuun ja surauta keitoksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vielä jotain käytetyistä mausteista jos keitto tuntuu sellaista tarvitsevan.

Kaada gazpacho suljettavaan tölkkiin tai kannuun ja laita jääkaappiin.



Grillipihvisalaatti

400 g pihvilihaa (nautaa)
suolaa, mustapippuria ja valkosipulijauhetta
2 nippua ihan ohutta parsaa
400 g varhaisperunoita (meillä Annabelle)
1 pieni punasipuli
4 donitsipersikkaa
1 kerä punasikuria
150 g babypinaattia
150 g sinihomejuustoa (esim. Peltola blue)
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
vinaigrette
5 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä


Leikkaa liha neljäksi pihviksi ja mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella. Litistä pihvit ihan ohuiksi ja grillaa ne läpikypsiksi, mutta ei kuiviksi. Leikkaa jäähtyneet lihat noin sentin suikaleiksi ja laita kannellisessa rasiassa jääkaappiin.

Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä ne jääkaapissa. Leikkaa kylmät perunat pienemmiksi paloiksi. Kypsennä parsoja muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä, minkä jälkeen jäähdytä ne jäävedessä. Leikkaa parsat sitten 3-4 cm paloiksi. Halkaise punasikuri ja anna sen hetken aikaa lämmitellä grillissä leikkuupuoli alaspäin. Ei kuitenkaan niin kauaa että se alkaa muuttua ruskeaksi. Jäähdytä punasikuri ja revi se pienemmiksi paloiksi. Halkaise donitsipersikat, poista kivet ja lämmitä puolikkaat nopeasti grillissä. Leikkaa kaikki persikanpuolikkaat 5-6 osaan. Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele pinaatinlehdet. Sekoita keskenään perunat, parsat, punasikuri, persikat, punasipuli sekä pinaatti ja laita salaatti kannellisessa rasiassa jääkaappiin.

Murustele sinihomejuusto omaan pieneen rasiaan ja laita auringonkukansiemenet omaan rasiaansa.

Valmista vinaigrette sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää mausteita mikäli on tarpeen. Laita vinaigrette jääkaappiin suljettavassa muovipullossa.

Tarjoiltaessa salaatti on erikseen ja jokainen voi itse omalle lautaselleen lisätä siihen pihvisuikaleita, vinaigrettea, sinihomejuustoa ja auringonkukansiemeniä.



Erityisen herkullinen pannukakku lisukkeineen

pannukakku
2 dl vehnäjauhoa
2 kananmunaa
4 dl maitoa
0,5 tl suolaa
3 rkl sokeria
1 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
3 rkl juoksevaa oivariinia

Vatkaa kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja anna seoksen tekeytyä noin tunnin ajan ennen paistoa. Vuoraa pienehkö uunivuoka leivinpaperilla ja kaada siihen pannukakkutaikina. Kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pannukakun pinta on muuttunut kullanruskeaksi. Jäähdytä pannukakku, leikkaa paloiksi ja laita jääkaappiin odottamaan.

crumble
0,5 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
0,75 dl sokeria
50 g voisulaa
0,5 dl rouhittuja pistaaseja
50 g valkosuklaata

Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, sokeri, voisula sekä pistaasirouhe. Levitä seos uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Rouhi valkosuklaa kohtalaisen hienoksi muruksi ja ripottele tasaisesti crumblen päälle. Paista vielä 5-10 minuuttia kunnes valkosuklaa sulaa ja hiukan ruskistuu. Jäähdytä crumble, riko se karkeaksi rouheeksi ja laita jääkaappiin kannellisessa rasiassa.


mehustetut mansikat
0,5 l tuoreita mansikoita
hiukan sokeria

Poista mansikoista kanta, leikkaa mansikat pienemmiksi paloiksi ja laita kannelliseen rasiaan kerroksittain sokerin kanssa. Laita mansikat jääkaappiin mehustumaan.

vaniljainen jogurttikermavaahto
1 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl 5-6% kreikkalaista jogurttia
3 rkl sokeria

Vatkaa ainekset vaahdoksi ja laita jääkaappiin kannellisessa rasiassa.


Pakkaa kaikki ruoat kylmäpatruunoiden kanssa kylmälaukkuun ja nauti kauniina kesäpäivänä ulkoilmassa hyvässä seurassa.



Tillirisottoa ja savulohta

$
0
0

Uudet perunat ovat aivan ihania ja kala erinomainen seuralainen niille. Mutta kun tekee mieli vaihtelua tai jääkaapin perunalaari on tyhjä, helppo ja maukas risotto on silloin paikallaan. Yksinkertaiset aineet, syntyy lähes itsestään ja on kesäinen kuin mikä. Resepti on kahdelle.


Tillirisottoa ja savulohta

1,6 dl            risottoriisiä
7 – 10 dl       lientä kuutioista, 1 kana ja 1 kasvis
2 rkl              voita
1                   pieni sipuli hienonnettuna + kevätsipulien valkoinen osa hienonnettuna
0,75 dl          kuivaa valkoviiniä
½                  sitruunan kuori raastettuna
muutama      tillinoksa, höytyvät hienonnettuna
2                   kevätsipulia ohuina viipaleina
300 - 400 g   lämminsavulohta (tai muuta kotimaista savukalaa)

Sulata voi kasarissa ja kuullota siinä hienonnettu sipuli. Älä ruskista tai paista, vain kuullota. Lisää sitten riisit ja pyörittele niitä hetki voissa. Lisää valkoviini ja anna sen kiehua lähes kokonaan. Lisää sitten kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan ja hämmennä lastalla aina välillä, kunnes neste on imeytynyt riiseihin ja riisit ovat kypsiä niin, että pieni purutuntuma on jäljellä, mutta eivät ole enää kuvia tai jauhoisia. Sekoita hienonnettu tilli, raastettu sitruunankuori ja viipaloidut kevätsipulin varret joukkoon.

Nosta lautasille, revi savulohi sen päälle ja nauti!


Käänteentekevä uutuustuote: Pikavesi

$
0
0


Hesarin NYT-liitteessä 4.7.19 kerrotaan Jalostajan uutuustuotteesta nimeltään Makaronilaatikkomix. Sillä valmistat kätevästi maittavan makaronilaatikon. Lisäät ainoastaan makaronit, jauhelihan ja veden. Paistovuoka tosin täytyy olla omasta takaa. Valmistajan mukaan tuote ei ole tarkoitettu uusavuttomille vaan hellan ääressä viihtyville kuluttajille.

Epätrendikäs keittiö on jo pitkään kehitellyt tuotetta, joka helpottaa arjen ruoanlaittoa kotikeittiöissä ja on sen lisäksi vielä terveellinenkin. Tuote on jo prototyyppivaiheessa ja nyt etsimmekin yhteistyökumppania, joka auttaisi tuotteen pakkaamisessa, varastoinnissa ja jakelussa.

Kiehuvaa vettä tarvitaan monessa ruoassa ja uusi Pikavesi on jo valmiiksi esikeitettyä, joten se on jo lähes käyttövalmista. Pikavesi on suoraan Lapin tunturipurosta tölkitettyä, esikeitettyä ja pakastettua vettä ilman lisättyjä väri-, maku- tai säilöntäaineita. Se on myös laktoositonta ja gluteenitonta ja sopii osaksi kaikkia ruokavalioita. Pakkauskokoja olisi kaksi, puolen litran ja yhden litran kokoiset. Tuote on pakaste, joka sulatettuna säilyy käyttökelpoisena jääkaapissa jopa kokonaisen viikon ajan menettämättä ainutlaatuisia body hydration -ominaisuuksiaan. Pakkaus on ympäristöystävällinen ja täysin biohajoava. Siis, kun tarvitset keitettyä vettä, avaat vain pakkauksen kätevän repäisynauhan avulla, sulatat sisällön kattilassa ja kuumennat sen kiehumispisteeseen. 

Tuote on myös hyvin monikäyttöinen, sillä mökkimatkalla pakkaukset toimivat kylmäkallen tavoin ja pitävät muut ruokatarvikkeet kylminä. Toiveenamme oli saada prototyyppi valmiiksi niin, että olisimme voineet ilmoittautua mukaan Jyrki Sukulan uuteen menestysresepti -ohjelmaan. Valitettavasti emme ehtineet ajoissa. Toivottavasti löydämme oikean yhteistyökumppanin, jotta kaikilla on mahdollisuus näin saada helpotusta arjen askareisiinsa uuden ja innovatiivisen Pikaveden avulla.

Avaa pakkaus ja sulata sisältö kattilassa.

Kuumenna kiehumispisteeseen ja kas, sinulla on heti käytettäväksi kiehuvaa vettä ruoanlaittoon.

Mustapapusalaattia ja pannusiikaa

$
0
0

Kaapissa oli jo jonkin aikaa paketti mustapapuja odottanut sopivaa hetkeä tai inspiraatiota. Two peas & their pod –blogin salaatti näytti raikkaalta kuvassa ja se on lisäksi helppotekoinen, joten päädyin tekemään sellaisen. Se on kesäisen raikas salaatti, joka toimii vaikkapa lounassalaattina sellaisenaankin. Tällä kertaa laitoin sille kaveriksi paistettua siikaa. Tein vielä kastikkeeksi chimichurria antamaan annokselle lisämakua.


Mustapapusalaatti

230 g (netto)pakkaus kypsennettyjä mustapapuja
200 g             (pakaste)maissia
n. 16 kpl        halkaistuja kirsikkatomaatteja
½                   punainen paprika
½                   punasipuli
1 ruukku       korianteria
1                    limetin mehu
1 rkl              extra vergine oliiviöljyä
½ tl               hienoa merisuolaa
½ tl               Ancho chilijauhetta
¼ tl               jeeraa
½                   avokado viipaleina

Hienonna punasipuli, paprika ja korianteri. Halkaise kirsikkatomaatit ja puolita ja viipaloi avokado. Sekoita kulhossa kaikki aineet ja mausteet avokadoa lukuun ottamatta. Lisää lopuksi avokado ja nostele varovasti sekaisin.


Pannulla paistettu siika

3 – 4 kpl        suomustettuja nahallisia siikafileitä
                      hienoa merisuolaa
                      rypsiöljyä
1                    sitruunan kuori
1 rkl              sitruunamehua
2 rkl              paahtamattomia pistaasin sydämiä
                      mustapippuria myllystä
                      ripaus hienoa merisuolaa

Raasta sitruunan kuoren keltainen osa. Rouhi pistaasit esimerkiksi morttelissa. Yhdistä raastettu sitruunankuori ja rouhittu pistaasi, lisää seokseen sitruunan mehu, suola ja mustapippuri ja sekoita. Jätä odottamaan tarjoilua.

Taputtele siikafileet kuivaksi talouspaperilla. Kääntelyn helpottamiseksi ne voi puolittaa ennen paistoa. Ripottele hieman hienoa merisuolaa nahkapuolelle ennen paistoa. Kuumenna pannu, laita sille liraus rypsiöljyä ja paista Kunnes nahka on kauniin värinen. Käännä palat ja paista niitä hetki toiselta puolelta. Voit ennen kääntöä laittaa halutessasi nokareen voita pannulle. Nosta palat pannulta lautaselle, lusikoi niille sitruuna-pistaasiseosta ja tarjoa salaatin ja chimichurrin kanssa.



Täydellisen salaatin jäljillä

$
0
0

Joskus ruoanlaitto ei kertakaikkiaan huvita ja silloin tekee mieli suoriutua hommasta niin helpolla kuin mahdollista, vaikka tekemällä jonkun ruokaisan salaatin jääkaapin aineksista. Mutta sitten taas herää kysymys, mitä siihen salaattiin oikein laittaisi ettei se ole vain "kunhannytjotain" sekalaisia kasviksia sekaisin, vaan että kaikki maut oikeasti toimivat keskenään. Jotkut raaka-aineet kun nyt vaan sopivat keskenään paremmin kuin jotkut toiset.

Jääkaappi-inventaario kertoi, että meillä on pekonia ja herkkusieniä, erilaisia käyttökelpoisia salaattivihreitä, kaurarieskoja, sitruuna ja tietysti kevätsipulia, jota ilman meillä ei pärjätä ollenkaan. Ihan kivat ja keskenään sopivat aineet, mutta jotain puuttui. Kävin sitten kaupassa ja ostin vielä broilerin reisipaisteja, fenkolia ja retiisejä.

Näistä aineksista tulee tosi hyvä ja ruokaisa salaatti neljälle.


"Lähes täydellinen" salaatti broilerista, pekonista ja herkkusienistä

salaatti
1 paketti pekonia
250 g herkkusieniä
450-600 g broilerin reisipaisteja (riippuu siitä kuinka iso nälkä on...)
hiukan mietoa oliiviöljyä ja voita
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1 iso fenkoli
1 nippu retiisiä
1 kerä friseesalaattia
1 kerä cosmopolitan -salaattia
50 g rucolaa
muutama paksu kevätsipulinvarsi

sitruunavinaigrette
1 sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl mietoa oliiviöljyä
2 tl juoksevaa hunajaa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

paahdettua kaurarieskaa

Erottele pekoniviipaleet jokainen erikseen ja paista pannulla rapeiksi. Jätä pekonista irronnut rasva pannulle. Leikkaa herkkusienet paksuiksi viipaleiksi ja kypsennä ne pekoninrasvassa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna sitten pannulla ruokaöljyä ja voita, ja ruskista siinä pienemmiksi paloiksi leikatut broilerin reisipaistit. Paista paloja niin kauan että ne ovat kauttaaltaan kypsät ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla. Laita kaikki ainekset omiin pieniin kulhoihinsa odottamaan salaatin kokoamista.

Viipaloi fenkoli sekä retiisit mandoliinilla noin 1-1,5 mm paksuisiksi viipaleiksi. Huuhtele salaatit, valuta ne ja revi pienemmiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipulin varret parin millin viipaleiksi.

Sekoita salaatinkastikkeen eli sitruunavinaigretten ainekset huolella keskenään ja lisää hunajaa/suolaa/pippuria/ tms jos tarvitsee. Jätä seos maustumaan huoneenlämpöön.

Paahda kaurarieskat ja viipaloi ne pienemmiksi.

Rakenna aineksista salaatit suoraan lautasille, vihreitä salaatteja pohjalle, muita aineksia päällimmäiseksi ja viimeksi sitruunavinaigrettea. Lisää rieskaviipaleet ja tarjoile.

Heinäkuu on salaattikuu, mansikka-avokadosalaatti

$
0
0


Kun tässä on jo muutama heinäkuun päivitys ollut lähinnä salaattireseptejä, niin jatketaan samalla linjalla. Grilliruoan ja jäätelön vastapainoksi onkin hyvä nauttia kevyt, mutta maukas salaatti vaikkapa lounaaksi. Mansikoita saa vielä ja niiden ympärille voidaan rakentaa ihana salaatti vain muutamasta aineksesta.


Mansikka-avokadosalaatti
kahdelle

3 dl tuoreita mansikoita paloiteltuna
muutama kourallinen babypinaattia
neljännes punasipuli
1 avokado
2-4 rkl hyvää sinihomejuustoa

2 rkl rypsiöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
2 tl sokeria
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhtele pinaatinlehdet, kuori ja paloittele avokado ja viipaloi punasipuli. Rakenna salaatti suoraan lautasille ja viimeistele sinihomejuuston muruilla sekä viinietikkakastikkeella.

p.s. Sopivan kypsästä avokadosta voi myös veistellä suikaleita perunankuorimisveitsellä.


Kanacaprese kahdelle

$
0
0

Taasko salaattia? Kyllä, kevennetty heinäkuu jatkuu. Caprese eli tomaatti-basilika-mozzarellasalaatti on tosi hyvää, mutta se ei pidä nälkää. Siksi sen joukkoon lisätään ruskistettuja broilerisuikaleita ja nuudelia, jollaisen lounaan jälkeen jaksaa taas pitkään ennen kuin seuraavan kerran alkaa hiukoa.


Kanacaprese kahdelle

250 g uunikuivattuja kirsikkatomaatteja
150 g tuoreita miniluumutomaatteja
1 uusi kesäsipuli varsineen
muutama kourallinen rucolaa
1 munanuudelikiekko
1 broilerinfilee
1 mozzarella bufala
tuoretta basilikaa

2 rkl mietoa oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
0,5 tl hunajaa
hiukan suolaa ja mustapippuria

Kirsikkatomaattien määrä tarkoittaa tässä sitä määrää, joka menee uuniin kuivumaan. Uunista tultaessa tomaattien maku on tiivistynyt ja tilavuus pienentynyt puoleen. Näitä kannattaa valmistaa kerralla isompi määrä jääkaappiin. Reseptimme löytyy tästä.

Leikkaa broilerinfilee suikaleiksi, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja ruskista nopeasti pannulla pienessä määrässä öljy-voiseosta.

Keitä munanuudelikiekkoa pakkauksen ohjeen mukaan (4 minuuttia) ja jäähdytä heti kylmässä vedessä.

Huuhtele rucolat ja silppua kesäsipuli varsineen. Huuhtele ja leikkaa miniluumutomaatit pienemmiksi paloiksi. Sekoita balsamiviinietikkakastikkeen ainekset keskenään.

Tasaa ainekset kahdelle salaattilautaselle, revi päälle mozzarella bufala ja viimeistele balsamicokastikkeella.

Grillikasvissalaattia ja grillattua flank steakia

$
0
0




Kesäruokaan kuuluu varhaiskaali ja nimenomaan grillattu varhaiskaali. Toki sen voi ”grillata” uunissakin jos ulkona sataa ja tuiskuaa. Nythän on ihan virallisesti todistettu, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen: Kilpisjärvellä satoi lunta kesä-heinäkuun vaihteessa ja muutama päivä sen jälkeen mm Lappeenrannassa tuli rakeita taivaan täydeltä. Onneksi täällä etelämpänä lämpötilat ovat pysyneet enimmäkseen plussan puolella, mitä nyt vettä on tullut taivaalta milloin enemmän, milloin vähemmän, mutta ei se mitään. Ulos grillaamaan, siis, jos sattuu tauko sateeseen. Varhaiskaalin lisäksi grillasimme muitakin kasviksia salaatiksi, jonka nautimme grillatun flank steakin kanssa.

Tämä oli harvinaisen hyvin (8 viikkoa) riippunut lihanpala, jonka näki siitä että kun sitä painoi sormella, sormenjälki pysyi kuopalla eikä ponnahtanut ylös. Grillaamisen jälkeen liha sai vetäytyä foliossa kymmenisen minuuttia ja folion pohjalle valunut neste toimi aivan ihanasti lihan kastikkeena. Flankin kypsentäminen ei ole mikään ”ameriikan temppu” ja siitä meillä on reseptiä jo ennestään esimerkiksi täällä ja täällä, joten pysytään nyt vaan heinäkuun teemassa ja grillikasvissalaatissa, joka nautittiin sinihomejuustokastikkeen kera. Salaatin ainekset grillattiin ensin ja vasta niiden jälkeen liha.




Grillikasvissalaatti

1  pieni varhaiskaali
2  uutta sipulia
pari terttua pieniä terttutomaatteja
1  kesäkurpitsa
neljännes cantaloupemelonia

2 rkl  ruokaöljyä
1 rkl  valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

kastikkeeseen
1 dl  vispikermaa
100 g  hyvää sinihomejuustoa
hiukan suolaa, mustapippuria ja pari tippaa hunajaa


Valmista ensin kastike jotta se ehtii jäähtyä. Kuumenna kerma ja sulata siihen sinihomejuusto pieninä paloina. Ei se kokonaan sula kermaan, mutta onpahan vähän enemmän kastikkeen näköistä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tosi varovasti hunajalla. Laita kastike jääkaappiin jäähtymään.

Leikkaa kaali noin 10-12 lohkoksi siten että lohkot ovat kiinni kaalin kannassa. Halkaise sipulit pitkittäin. Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin neljään osaan ja leikkaa pois siemenet. Viipaloi cantaloupemeloni parin sentin viipaleiksi. Sekoita keskenään öljy sekä viinietikka ja sivele sillä kaikki kasvikset molemmin puolin. Ripottele sitten kasviksille suolaa sekä mustapippuria.

Asettele grillin ritilälle ensin sipulinpuolikkaat sekä kaalinlohkot ja grillaa niihin tummat raidat molemmin puolin. Vaihda sitten grillille kesäkurpitsat, tomaatit ja cantaloupeviipaleet. Ota tomaatit pois heti kun ne näyttävät alkavan halkeilla. Muussa tapauksessa ne pehmenevät ihan tohjoksi. Cantaloupe on niin mehukas että siihen ei muodostu kunnollisia grilliraitoja, mutta kyllä sekin hiukan grillissä paahtuu. Kesäkurpitsa on valmista kun siinä on tummat raidat.

Irrota tomaatit kannoistaan, poista cantaloupen kuori ja leikkele kasvikset pienemmiksi paloiksi ja tee niistä salaatti suoraan lautasille. Viimeistele sinihomejuustokastikkeella ja lisää suolaa sekä mustapippuria jos tarvitsee.

Viewing all 1372 articles
Browse latest View live